Foto: STA
Evropanezakonite migracijeSlovenijaTwitter noviceV fokusu

Notranji ministri EU o načrtu za izvajanje migracijskega pakta. Slovenski se naj drži postrani. Bo dovolj pametno!

Danes bodo notranji ministri držav članic EU, med njimi minister Boštjan Poklukar, v Luxembourgu obravnavali skupni načrt za izvajanje migracijskega pakta, ki ga je včeraj sprejela Evropska komisija.

V tem načrtu je Bruselj opredelil, kaj vse morajo članice storiti, da bodo pripravljene na izvajanje pakta. Zdaj morajo do decembra pripraviti nacionalne načrte, pred tem pa na komisiji do oktobra pričakujejo osnutke teh načrtov.

Evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson, med kvačkanjem v EU parlamentu oziroma  v času sprejemanja migracijskega pakta izrazila prepričanje, da bo ta prispeval tudi k boljšemu delovanju Schengna, v katerem danes nadzor na notranjih mejah omejuje gibanje.

 

Kakšen  nesmisel je to  ko se ve,  da  so znotraj Shengna vsi ko vstopijo na območje posamezne države potem težko ulovljivi.  Prav tako predvidena relokacija, v kolikor jih je pri eni državi  »preveč« jih lahko daš drugi, ki se s tem paktom zaveže da jih mora sprejeti. Če jih ne,  pa plača tisti iz katere jih ni hotela sprejeti 20 tisoč EUR da jih še naprej vzdržuje le na strošek druge države,  ki jih noče imeti na svojem ozemlju. Shengen ne bo lažje funkcioniral, če že sedaj ne funkcionira, nekateri so ga  celo suspendirali, predvsem Avstrija, ki opravlja mejne kontrole na meji s Slovenijo že osmo leto, Italijani pa že drugo leto in ne eni ne drugi nimajo namena opustiti nadzor na notranjih mejah.

Zelo potrebno in skrajno nujno je da države, vsaj nekatere prej druge kasneje,  začnejo delati na izničenju  postavk migracijskega pakta ne pa da snujejo načrte kako »zadaviti«  posamezne države z vsemi bremeni in obveznostmi,  ki bodo nacionalne ekonomije in proračune  spravili na kolena.

Trenutna EK  je ena najbolj impotenthih  garnitur,  ki so kdaj koli  vodile   politiko v imenu svojih članic. In  še kako ima prav nekdanji notranji  minister Aleš Hojs med  našim zadnjim predsedovanjem EU,  ko  je na pregovarjanje »še-vedno-komisarke«  in »kvačkarice« za migracije  Ylve Johanson,  da uvrsti migracije in pogovore o migracijskem paktu na dnevni red ene od sej, odgovoril da med slovenskim predsedovanjem  se to ne bo zgodilo.

Kljub temu in ne glede na to, te »smernice in določbe«,  ki se bodo morda porodile med današnjim sestankovanjem v Luxembourgu, imajo veliko možnosti da ostanejo »mrtva« črka na papirju.

Pa da se trenutni slovenski notranji  minister en širokousti preveč.  To bo njegov produktivni in koristni prispevek na današnji konferenci.

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa