Phil Bauhaus: prvi na cilju v Rogaški Slatini in na koncu druge etape Dirke po Sloveniji
Dogodki in prireditveSlovenijaŠportTurizemV fokusu

Bauhaus najhitrejši v Rogaški Slatini, Mezgec tretji. Celje letos brez slike in glasu v svet.

Zmagovalca druge etape s štartom v Žalcu in ciljem v Rogaški Slatini je pričakovano odločil sprint večje skupine, po tretjem mestu na sinočnji etapi se je zmage danes veselil Nemec Phil Bauhaus (Bahrain Victorious). V borbi za zmago je bil tudi Luka Mezgec (Team Jayco AlUla), ki je bil na koncu še vedno odličen tretji.

Štart 30 Dirke po Sloveniji v Žalcu (foto: Sportida)

Na drugi, 177,9 kilometra dolgi etapi so morali kolesarji že pošteno pritisniti na pedale, številni kratki vzponi, pa tudi kategoriziran na Celjsko kočo, so namreč naredili močno selekcijo. Ubežniki so imeli danes precej težje delo, so bili pa zato napadi bolj pogosti, s tem pa dirkanje še toliko bolj zanimivo. Na koncu je o etapnem uspehu odločala večja skupina v kateri pa je presenetljivo manjkala »zelena majica«, torej Dylan Groenewegen (Team Jayco AlUla), zmagovalec Ormoža. Nizozemec je zaostal na osrednjem vzponu dneva in ni več ujel priključka, s tem pa se je odprla tudi priložnost za domačega favorita Luko Mezgeca. Luka se je praktično brez pomoči prebil mimo skupine in bil za trenutek v fantastičnem položaju, a napad Phila Bauhausa je bil vendarle premočan, Luko pa je prehitel še Italijan Alberto Dainese (Tudor Pro Cycling Team).

Phil Bauhaus:  prvi na cilju v Rogaški Slatini in na koncu druge etape Dirke po Sloveniji(Foto: Sportida)

Bauhaus je s tem tudi novi vodilni na dirki in bo jutri vozil v zelenem. Najvišje uvrščeni Slovenec je Luka Mezgec na 5. mestu, čisto blizu sta Domen Novak (UEA Team Emirates) na 8. in Matej Mohorič (Bahrain Victorious) na 10. mestu. Za zdaj govorimo še o sekundah, že jutri bo verjetno povsem drugače.

 

Phil Bauhaus: »Za naš sprinterje in tudi zame osebno je bil izredno težak dan, še posebej vzpon na sredini etape. UAE in drugi fantje so se ga lotili z resnično močnim tempom. Zadnjih 40, 50 kilometrov pa je bilo za sprinerje eno samo trpljenje. Dobro sem pripravljen, zadovoljen sem s svojimi nogami. V sprintu sem moral dati vse iz sebe in resnično sem vesel, da sem lahko šel mimo Daineseja in zmagal. Včeraj sem bil tretji, kar je še vedno dober rezultat. Seveda si vsi želimo vedno zmagati, ampak je zelo težko, Groenewegen, Kristoff in drugi so v sami svetovni špici. Včeraj smo imeli dober dan, a ne popoln. Danes smo kot ekipa odlično delovali od začetka do konca, prijeten občutek je, da lahko dobro delo nagradim z zmago za mojo ekipo.«

 

Luka Mezgec: »Vsi so imeli šprinterske vlake, jaz sem se zato moral pojaviti od nikoder, sicer bi porabil preveč energije. Super je znova sodelovati v šprintih, v prvi vlogi, ne samo v vlogi ‘leadouta’. Najbolj sem vesel, da sem se kolikor toliko dobro počutil, po padcu je bilo nekaj skrbi in dvomov, če bom danes štartal, ampak je bilo med dirko vse super.

Vsakič znova me preseneti odsek pred Rogaško Slatino. Vsako leto vem, da je zelo težak, ampak tiste slabe stvari brišeš iz spomina in si misliš, da ne bo tako težko. Vedno, ko prispemo sem pa moraš pregristi  vsak klanec in ni počitka. S počutjem sem zadovoljen, gremo naprej iz dneva v dan.«

 

Druge zanimivosti z etape:

– Organizatorji dirke sodelujejo tudi s Slovenskimi železnicami, kjer budno spremljajo potek etap in če je le možno se skupaj izogibamo ustavitvam dirke zaradi prehoda vlakov. Danes so kolesarji železniško progo prečkali kar trinajstkrat, kar pove veliko o tem pomembnem, a redko opaznem delu koordinacije.

– Poleg klasičnih letečih ciljev so bili na današnji etapi tudi trije premijski leteči cilji, na katerih zmagovalec ne dobi bonifikacijskih sekund, ampak denarno nagrado. Takšni leteči cilji so bili na Vojniku, v Štorah in Spodnjem vrhu.

Neopazno skozi  Celje in brez prenosa in posebne organizacije (foto: Gregor Katič)

-Tokrat je bilo Celje popolnoma zanemarjeno kako promocijsko, televizijsko  in organizacijsko.  Publika naključna, TV prenos kasneje, seveda brez  kadrov iz Celja. Zakaj ni mesto kaj več pokazalo in prispevalo k  organizaciji pa vprašanje za Župana 19 junija…

– Povprečna hitrost na etapi je bila 40,1 km/h.

 

Zmagovalci letečih ciljev:

Braslovče (15,5 km): Nicolas Gojković (Adria Mobil)

Šentjur (119,9 km): Pau Miquel Delgado (Eqipo Kern Pharma)

Šmarje pri Jelšah (139,7 km): Martin Marcellusi (VF Group-Bardiani CSF- Faizane’)

 

Zmagovalec gorskega cilja – Celjska koča (95,9 km, 2. kategorija): Davide Baldaccini (Corratec Vini Fantini)

 

Majice

Zelena: Phil Bauhaus (Bahrain Victorious)

Rdeča: Phil Bauhaus (Bahrain Victorious), nosil jo bo Alberto Dainese (Tudor Pro Cycling Team)

Modra: Davide Baldaccini (Corratec Vini Fantini)

Bela: Alexander Hajek (BORA – hansgrohe)

vir: SJ

Mogoče vam bo všeč