Akropola Atene danes zaprte zaradi vročinskega vala (foto: AP)
BalkanEvropaSlovenijaTurizemV fokusuvreme

Vročinski val je že zaprl šole in vrtce v Grčiji ter Akropolo v Atenah. Pri nas pa aprilsko vreme ki traja že tretji mesec

Iz Grčije poročajo da  bo v  času od 12.00 do 17.00 uri  Akropola zaprta za obiskovalce, šole in vrtci v številnih delih Grčije pa bodo danes in jutri zaprti zaradi vročinskega vala, ki je zajel državo in se pričakuje da bo vrhunec dosegel jutri, poročajo iz AP.

Grško ministrstvo za kulturo je zjutraj sporočilo, da bo zaradi visokih temperatur za pet ur zaprta Akropola. Občine v več delih države, tudi v Atenah, so se odločile, da bodo šole in vrtci danes in jutri ostali zaprti.

 

Grčijo je  včeraj zajel  vročinski val z izjemno visokimi temperaturami, ki bodo do petka dosegle 43 stopinj Celzija, pristojna ministrstva pa so napovedala ukrepe za zaščito državljanov, med drugim možnost dela od doma za javne uslužbence, a tudi za zaposlene. v zasebnem sektorju, če je to izvedljivo.

Meteo.gr Vremenska slika Grčija

Po podatkih portala Meteo Nacionalnega observatorija v Atenah je zgodaj zjutraj 63 od skupno 502 meteoroloških postaj v Grčiji zabeležilo temperature nad 30 stopinj, medtem ko so na otokih Naksos, Rodos in Kreta zjutraj ob 8.10 uri zjutraj temperatura je bila od 32,3 do 34,6 stopinj Celzija.

Vročinski valovi so bili včasih julija in avgusta, od leta 2007 dalje pa so se uveljavili tudi junija in se zdaj ponavljajo vsaki dve do tri leta.

Po napovedih grških meteorologov je to prvi vročinski val v prvi polovici junija po najmanj 50 letih. Hkrati se je zaradi visokih temperatur povečala tudi nevarnost požarov

Za razliko od Grčije pri nas, spodnji del srednje Evrope ter okoliške države kot sta Avstrija, Madjarska   ter del Italije,  te dni imamo temperature  manj kot 20 stopinj …Pa stalna moča ali mokrota, ki ni  kaj dosti koristna.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan