testiranje-foto splet
EvropakoronavirusTwitter novicezanimivo

Norost in iracionalnost posegata v človekov vsakdan-Nova in nevarna moda: namerno se okužiti s COVID-19

Kot se da zaslediti med »pogovarjajočimi na aplikaciji »Telegram« so nekateri za okužbo s koronavirusom   pripravljeni narediti vse – do  vključno  plačila zanj. V “Telegramu” se organizirajo v skupine, ki med seboj iščejo obolelo osebo, od katere bi se  radi okužili,  o tem pa poroča Deutsche Weile.

Kaj so ti ljudje in zakaj to počnejo? Smisel, norost ali kaj?

»Martin« politikom ne zaupa – niti številkam, ki jih omenjajo, niti podatkom, ki jih delijo. Bere časopise, bolj so mu všeč “alternativne informacije”, ki jih najde v telegramskih klepetih. Tudi ko je slišal, da se dela na cepivu proti korona virusu, je bila njegova prva misel, da ga ne bo dobil. Martin pravi, da je od takrat vsak dan razmišljal, ali se je motil, a vedno sklepa, da se je odločil pravilno.

Ko se hočeš namerno okužiti s koronavirusom

Martin je star 32 let in živi v Hamburgu, poroča Frankfutter Allgemeine Zeitung (FAZ). Ima otroka, rad hodi v bare in klube ter veliko časa preživi zunaj. Ko pa je Hamburg konec poletja uvedel pravilo 2G (samo cepljeni in bolni), se je začel bati. Kaj se bo zgodilo, če bodo uvedli enake omejitve na njegovem delovnem mestu? Lažnega potrdila o cepljenju ne želi kupiti, ker se mu ne zdi »moralno upravičeno«. Njegov znanec mu pove, da je kupil lažno pozitiven PCR test in tako dobil status “bolan”. Toda tudi Martin tega noče storiti. Edina možnost, ki mu preostane, je, da se okuži namerno.

foto Jakob Porzicky

Kako pa to naredi? Preko   aplikacije  za klepet “Telegram” je poiskal  skupino, v kateri ljudje, kot je on, iščejo bolnika s korona virusom, da bi ga spoznali.  Celo plačali bi mu da ga spoznajo in se srečajo z njim. Nekatere k temu spravi vztrajnost delodajalca da morajo imeti PCT pogoj. Razprava traja in se končno najde »heroj« iz 65 km oddaljenega Lubecka,  ki je pripravljen  »deliti« korono  ki jo je dobil pred nekaj dnevi.

 

Ko pozitiven rezultat prinese “olajšanje”!?

Podobno »raziskavo« je naredil Timur(Švicar zahodno azijsko porekla), ki se je želel okužiti.

Čez nekaj dni se mu je javil moški iz Švice, ki je bil pozitiven. Timur ponuja srečanje. Poseg je opravil z ušesno paličico, po treh dneh je bil PCR test pozitiven. Simptomi že obstajajo. Timur se v skupini pohvali, drugi mu čestitajo, ponudi pomoč več drugim uporabnikom, da se okužijo.

Onstran zdrave pameti. Kaj je pravzaprav namen temu. Izziv biti drugačen,  sam proti vseh ali zdravljenje frustracij, ali šesta, sedma ali deseta inačica potreb po izstopanju in biti »bolan« za vsako ceno.

»Najljubša« platforma kronskih skeptikov, anti-vaxerjev in skrajne desnice

Telegram bi naj  postal priljubljena platforma za skrajno desničarje in teoretike zarote, je  med drugim dejala  tudi Julia Smirnova z londonskega Inštituta za strateški dialog. Telegram poleg sovražnega govora in antisemitizma vsebuje tudi neposredne pozive k nasilju nad politiki, študenti in predstavniki podjetij. Večina teh klicev je iz Vzhodne Nemčije, najdemo pa jih tudi v zahodnih provincah. Večja beda je več potreb je po nasprotovanju. Beda je večpomenska.

 

V  nekaterih skupinah v Severnem Porenju-Vestfaliji lahko najdete takšne komentarje: “Storilci morajo prejeti kazni, ki so prisotne v zgodovinskih učbenikih tudi po 200 letih. Primerljivo z nürnberškimi procesi.” Druga skupina pravi: “Najboljša stvar je hitro usmrtitev takoj po kazni.” Gre za ameriškega imunologa Anthonyja Faucija. Od tod vidimo da se tudi pri nas s takšnimi bedastočami napajajo  slovenske  antivakserske in anticepilne »tete«,  »ančke«  ki visijo pred nakupovalnimi centri. Pa tudi iskalci svobode med epidemijo in neupoštevanju ničesar v zvezi korona virusom.

 

V teh klepetih se mešajo  heterogene skupina ljudi – kronski skeptiki, anti-cepilci, teoretiki zarote, ezoteriki, skrajni desničarji. Toda za razliko od Facebooka, Instagrama, YouTuba in Twitterja za platformo ni zakonskih zahtev za ukrepanje proti nezakonitim vsebinam, saj velja za aplikacijo za klepet in ne za družbeno omrežje. Na poskuse nemške vlade, da bi začela dialog s Telegramom, se platforma, ki ima sedež v Dubaju, še ni odzvala.

 

Bog ne daj da se naše okolje okuži s to »idejo«, potem bodo razni primerki z dvema nulama(=00) ali »šef« biciklistične stranke v MOL Stariha ter  poblazneli Troha. Razkrojevalci kulturne in mentalne krajine se ne smejo nadihati tega »svobodomiselnega« duha in  “humanih” idej.

Naj jim ljubi bog pomaga preden  jih sreča virus in želja po njem.

 

Viri:DW&dnevnikBG&vtc

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa