ZD Šmarje pri Jelšah
LokalnoSlovenijaZdravje

V peto gre rado ali konec sage o imenovanju novega direktorja ZD Šmarje pri Jelšah

Po štirih neuspešnih razpisih za direktorja Zdravstvenega doma Šmarje pri Jelšah in po več kot pol leta brez vodje enega izmed največjih zavodov na Kozjanskem, je tudi ta zgodba dobila svoj zaključek. Nov direktor je postal mag. Anton Zidar. Novi menedžer je magister s področja managementa, naknadno pa je diplomiral s področja mehatronike oz. robotike. Ima bogate izkušnje z vodenjem, prav tako pa se je ukvarjal tudi s sanacijo podjetij pred stečajem.

Ko je aprila 2021 nepreklicno odstopila takratna direktorica, mag. Jasna Žerak, si Kozjanci zagotovo nismo mislili, da bomo za skoraj leto dni ostali brez vodje zavoda, ki v času epidemije predstavlja eno najpomembnejših ustanov v našem kraju. V tem času je delo v.d. direktorja opravljala mag. Natalija Kljun.

Zakaj Kozjanci? Pod Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah namreč spada kar šest zdravstvenih postaj. Šmarje pri Jelšah, Rogaška Slatina, Rogatec, Kozje, Podčetrtek in Bistrica ob Sotli.  Torej zaposleni v ZD Šmarje pri Jelšah skrbijo za skoraj 36 tisoč prebivalcev.

Kaj pa je pravzaprav razlog za odstop Žerakove?

Po uspešnem prvem mandatu na čelu ZD Šmarje pri Jelšah, del katerega je zaznamovala epidemija koronavirusa, je Žerkakova dobila hladen tuš s strani Komisije za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja. Ta je občinskemu svetu Občine Rogaška Slatina predlagal, da namesto, da se ji podeli nov mandat vodenja, podeli le mesto v.d. direktorice. To funkcijo bi opravljala vsaj dokler se ne razrešijo vprašanja glede javne zobozdravstvene službe ter izvajanje nadstandardne dežurne službe v Rogaški Slatini. S tem se seveda ni strinjala in je tako podala svoj nepreklicen odstop. Da bo prišlo do trenj bi lahko napovedali že marca istega leta, ko so občinski svetniki iz Rogaške Slatine pokazali svoje nestrinjanje s prej omenjenima vprašanjema. Nadstandarno dežurno službo ZP Rogaška Slatina so namreč ukinili marca 2020 zaradi epidemije. Za novo direktorico bi jo sicer potrdile vse ostale občine, le pri njih se je zataknilo.

Zgodba Slatinčanke na čelu zdravstvene ustanove je zaključena, kaj pa sedaj? Kaj je razlog, da so potrebovali kar 5 razpisov, da so uspeli potrditi novega direktorja?

Na prvem razpisu je Žerakova odstopila, na drugem je bila od štirih vlog popolna le ena, a tudi ta ni prestala nadaljnih postopkov. Na tretjem razpisu je bil prijavljen le en kandidat, a ga člani sveta zavoda ZD Šmarje pri Jelšah z Rosvito Svenšek na čelu, niso podprli oziroma ni prejel večine glasov. Podobna zgodba je bila tudi na četrtem razpisu, le da so bili prijavljeni dve kandidatki, nobena pa žal ni dobila večine. Nato so objavili še peti in zadnji razpis, ki je končno obrodil sadove.

 

Pa se razlog res skriva v raznolikosti mnenj članov sveta zavoda ali je v ozadju nekaj čisto drugega?

Po neuradnih a zanesljivih informacijah, naj bi pomembno vlogo pri odločitvah imel župan Rogaške Slatine mag. Branko Kidrič, ki je na čelu občine že kar od njene ustanovitve leta 1994. Po neuradnih informacijah naj bi bil kandidat za direktorja iz 3. razpisa prav njegov »podtaknjenec«, vendar mu ni uspelo. Razlog za to pa lahko pripišemo protiglasovom s strani članov sveta iz sosednjih občin. Na četrtem razpisu, na katerem je sodelovala ena izmed boljših šmarskih kandidatk, pravnica zaposlena v ZD Šmarje pri Jelšah, pa so bili prav glasovi s strani Slatinčanskih svetnikov odločilni, da kandidatka ni bila potrjena. Ravno zaradi njih oziroma župana Kidriča pa je odstopila tudi Žerakova.

Kljub temu, da so bili dolgo časa brez direktorja, pa so zdravstveni delavci uspešno obvladovali epidemijo in se odlično organizirali tako pri cepljenju prebivalstva kot tudi pri izvajanju testiranj. Čestitke vsem!

Če je torej v ozadju številnih neuspešnih razpisov res Kidrič oziroma rivalstvo med župani s Kozjanskega pa presodite sami.

Avtor: Jan Gajšek

foto: ZD Šmarje pri Jelšah

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno