Aleksandar Lukašenko(Foto: X)
EvropaPolitikaSlovenijaSvetTwitter noviceV fokusuvojna območja

Norih idej neprištevnega Lukašenka nikoli konec: »Ukrajina bo prenehala obstajati, če ne bo pristala na pogajanja«

Lukašenko med drugim izjavlja, da bo  Ukrajina prenehala obstajati, če ne bo pristala na pogajanja. “Ukrajina bo kmalu prenehala obstajati, če ne bo pristala na pogajanja”, je dejal  na zasedanju beloruskega narodnega   njemu podrejenega zbora.

Dodal je, da je zdaj najboljša situacija za sklenitev miru v Ukrajini, saj če Kijev zdaj ne bo začel pogajanj, bo izgubil svojo državnost. In, seveda po njegovem, pristala na kapitulacijo.

Po njegovih besedah ​​so razmere na ukrajinski fronti trenutno v slepi ulici in so ustvarjeni pogoji za mirovna pogajanja. Taisti ocenjuje, da lahko dogovori, doseženi na pogajanjih v Istanbulu lani, postanejo izhodišče za pogajanja.

Beloruski diktator je v zvezi z drugim paketom ameriške pomoči Kijevu poudaril, da je pomoč ZDA v višini 60 milijard dolarjev za vojno v Ukrajini najpomembnejši dejavnik zaostrovanja.  On ne bo dobil nič za svoje delo vernega sluge Moskvi,  le bolezen  in slabo zdravje ter izginotje iz obličja zemlje.

“Zahod je Kijev spremenil v zasvojenca z mamili, ki ga drži na kratki verigi z obljubami o novem orožju in financiranju,”  fantazira Lukašenko.   Realnost je drugačna. Zahod bo  s pomočjo Ukrajine ustavil divjaštvo in uničenje zahodne civilizacije pred  barbarskimi Rusi  iz vzhoda. Lukašenku  odpovedujejo  določene kognitivne funkcije. Nobene »injekcije«  iz moskovskih laboratorijev ne pomagajo k revitalizaciji tistega kar je že zdavnaj izgubil, se pravi pamet, razsodnost in občutek za realnost.

Ob nedavno že odobreni pomoči ZDA jih še posebej stiska tudi  za to poslani denar  Kijevu,  ki dejansko  slabi moč in pozicije tako  Moskve kot  Minska. Ljudje  iz Ukrajine ne bežijo temveč se vračajo, v Rusiji pa se skrivajo ali padejo iz višjih nadstropij   zgradb v bližnja srečanja z asfaltom  ali z  kakršnokoli  zadosti  trdno podlago. Tudi za samega Lukašenka ni varno, zato je boljše daje nastanjen v pritličnih delih stavb kjer se večji del časa zadržuje.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa