Nekategorizirano

Nič ni gršega kot ostarel dojenček

Odgovor, ki ga je Jordan Peterson dal Cathy Newman na vprašanje kaj je narobe z današnjimi moškimi  in je prava internetna senzacij (glej video)  bo dobilo svojo svojo paralelo tudi v Murski Soboti. Tako, kot se 40. letni dojenček nikoli ne uspe odtrgati od svoje matere, in z njo ohranja nezdrav odnos do očeta, tako se lahko družba naveže na neuresničljivo utopijo in le to zamenja za svojo religijo.

Ljudje živimo zgodbe, ki so globoko vpisane v naše bistvo in podzavest. Cerkev nam je skozi stoletja ohranila zgodbe in simbole, ki so se skozi tisoče usod posameznikov in narodov pokazale kot resnične in trajne. Kažejo nam na človeško naravo in našo nepopolnost. Tako preko simbolov, ki se lahko edini vsaj delno približajo resnici, pokaže posameznik ali narod svojo bit.
 
Spomeniki na Trgu zmage v Murski Soboti bi naj po 70. letih predstavljal nekaj veličastnega, popolnega in povezujočega. Vsaj obljubljal je tako leta 1945, čeprav so za množičnost in malikovanje novega oltarja v Murski Soboti prisilno poskrbele enote KNOJa (glej povezavo – pomurski muzej). Neudeležba je lahko imela za posledico srečanje z eno izmed jam v Sloveniji. Nov oltar je tako od samega začetka predstavljal simbol strahu.

Ljudje neprave simbole, odstranimo, resnični živijo naprej, če ne drugje skriti v srcu posameznika. Tako simbol rdeče zvezde, dveh topov in dveh oboroženih “kerubov” ne nosijo v srcu potomci izvensodno ali po krivici pobitih v in po letu 1945 in še marsikdo, ki je okusil sladi rdeče zvezde na Golem otoku.

Poljska se je tako odločila odstraniti vse spomenike, ki so povezani z sovjetko zvezo in časom vsiljene ideologije. Simbol, ki bi ga naj predstavljali spomeniki so izgubili pomen , ostali so kupi kamenja in neuporabnega železja. In četudi je tele zlato, se to ko izgubi svojo zgodbo odstrani. Ni je večje prevare in izdaje kot malikovati beton in kovino neprave oblike.

V Sloveniji ni tako, “ostareli dojenčki”  kot jih imenuje JP so posebej dejavni na področju Prekmurja. Svoje ojdipovske naveze na svojo mater -boljševistično ideologijo in sovraštvo do očeta – vere niso nikoli prerasli. Preoblečeni v demokrate, prenovitelje, spravneže, in napredneže so ohranjali v srcu svojo pravo ljubezen. Svojega ostarelega dojenčka so tako na očistili in ga postavili kot ogledalo svoje neodraslosti na ogled. 
 
Pravi vizionar in poznavalec v letu 1948, upam da ni kočal na golem otoku, pa je “nekdo”, ki je preprečil miniranje spomenika v letu Informbiroja.  Spomenik tako poveličevanega antifašizma v 2018,  za Tita in partijo že leta 1948 ni predstavljal nič več kot kup kamenja in odslužene kovine. Simbol strahu torej ostaja. 

…V času Informbiroja je bil spomenik obsojen na “smrt”, in sicer z miniranjem. Tudi podminiran je bil, le sprožiti bi bilo potrebno, a se je le našel nekdo, ki je svetoval, da bi se bilo škoda prenagliti, saj si bomo “spet dobri”, spomenika pa ne bo. In še kako prav so imeli ti, ki so tako razmišljali..spet smo si dobri z Rusi, ampak oni več niso sovjeti, v Sloveniji pa komunisti SD še naprej preganjajo fašizem.

O.B.

Viri: Pomurski muzej Murska Sobota, slika FB skupina Sobota 1945

Jordan Peterson in  Cathy Newman

Mogoče vam bo všeč