Foto: AP
EvropaSlovenijaSvetvojna območja

Nezaslišano: “Zaposleni iz agencije udeleženi v napadu na Izrael 7. oktobra. Ustavitev financiranja agencije ZN za palestinske begunce. Prav!”

Britanska vlada je iztekajočem se dnevu  podala sporočilo o tem, da “začasno ukinja vse prihodnje financiranje” agencije Združenih narodov za palestinske begunce, potem ko je Izrael obtožil več osebja agencije vpletenosti v napad Hamasa 7. oktobra, poroča AP.

 

V Združenem  kraljestvu so več kot  je zgroženi nad obtožbami, da je bilo osebje agencije vpleteno v napad na Izrael 7. oktobra,” piše v sporočilu tamkajšnjega zunanjega ministrstva. Dodajajo še, da bo pomoč ustavljena vse do takrat  dokler bo  ne bo končan pregled in preverjanje zaskrbljujočih podatkov.

Pred tem so  že prekinili financiranje agencije ZN  za palestinske begunce  s strani  ZDA, Avstralije, Kanade in Italije. Avstralska zunanja ministrica Penny Wong je  med tem  v soboto  že dejala, da je “globoko zaskrbljena” zaradi obtožb proti agenciji. “Pogovarjamo se s partnerji in bomo začasno prekinili izplačilo prihajajočega financiranja,” je zapisala na platformi X. “Pozdravljamo takojšen odziv, vključno s prekinitvijo pogodb in uvedbo preiskave ter objavo rezultatov preiskave,” je dodala.

Kanadski minister za mednarodni razvoj Ahmed Heussen je v petek sporočil, da je Ottawa “začasno ustavila vsako dodatno financiranje agencije, dokler ne izvede temeljite preiskave teh obtožb.” “Če se ugotovi, da so obtožbe resnične, Kanada pričakuje, da bo agencija nemudoma ukrepala proti tistim, ki so vpleteni v teroristične napade Hamasa.”

Te poteze so sledile potem, ko so ZDA v petek ustavile financiranje agencije, češ da so bile vložene obtožbe proti 12 uradnikom, ki so “morda bili vpleteni” v napad Hamasa, ki je sprožil vojno v Gazi.

Medtem je Agencija je v petek sporočila, da je odpustila več uradnikov, ki jih je Izrael obtožil vpletenosti v napad 7. oktobra. Vodja agencije Filipe Lazzarini je obljubil, da bo zahteval “odgovornost, vključno s kazenskim pregonom” vseh uradnikov, za katere bo ugotovljeno, da so vpleteni v “teroristična dejanja”.

Antonio Guterres, Generalni sekretar OZN(foto: AP)

Nujno potrebno in takoj se mora opraviti celovit neodvisen pregled agencije,  menijo iz pisarn  generalnega sekretarja OZN.   Bomo videli. Izraelci »obljubljajo«  zanesljiv izgon vseh predstavnikov  omenjene agencije. Pričakujejo  pomoč partnerjev, predvsem ZDA.

 

Slovenska reakcija: » Na MZEZ so zaskrbljeni nad objavljenim. Budno bodo spremljali dogajanja okrog tega. Pomoč pa niso prekinili. Proučevali bodo in podpirali. Mlačno, medlo in bedno. Tako kot zmore trenutno.  Malo ali nič.

 

Vane T. Costa

 

 

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa