Nekategorizirano

New York Post: »Velika zmaga Predsednika Trumpa nad Mehiko in imigracijami«

Dnevnik »The New York Post« je včeraj objavil prispevek z naslovom »Velika zmaga Predsednika Trumpa nad Mehiko in imigracijami«, pod katerega je podpisan Uredniški odbor omenjenega medija.

Pri tem avtorji ocenjujejo, da je ultimat, ki ga je Predsednik Trump dal Mehiki, obrodil sadove z doseženim  sporazumom med obema stranema, da bo Mehika veliko bolj zavzeto in učinkovito sodelovala pri preprečevanju  ilegalnih migracij iz Srednje Amerike preko Mehike v ZDA.

Ker Demokrati, ki imajo večino v Predstavniškem domu Kongresa ZDA, niso podprli  zahteve po dodatnih finančnih sredstvih za zazrešitev te humanitarne in varnostne krize, je Predsednik Trump naredil »briljantno potezo«, ko je javno pozval Predsednika Mehike Obradorja, naj končno začne ukrepati, hkrati pa zagrozil, da bodo z dnem 10.6. 2019 ZDA uvedle pet-odstotne carinske dajatve na vso mehiško blago in jih vsak mesec še zviševale po isti stopnji, vse dokler Mehika ne izpolni zahtev ZDA.

Ta ukrep sam po sebi še morebiti ne bo zaustavil navala kakšnih 100,000 imigrantov mesečno na južno mejo ZDA, vendar pa nedvomno pomeni velik korak naprej vsaj pri zmanjševanju te problematike, ki postaja neobvladljiva tako za obmejne patrulje kot razne socialne agencije ZDA, ki so soočene z njo. Kljub temu, da velika večina t.i. prosilcev za azil ne izpolnjuje pogojev za pridobitev tega statusa v ZDA, pa ti poznajo načine, kako zlorabiti zakone ZDA, da vendarle lahko ostanejo v tej državi. Zato ZDA zahtevajo, da Mehika tovrstne poskuse ilegalnih migrantov prepreči že na poti čez 2000 kilometrov dogo ozemlje te države.

Prispevek v »The New York Post« v zaključnem delu opozarja, da nekatere tranzitne države migrantov to situcijo izrabljajo »na ciničen način«. Tako je »turški tiran« Erdogan leta 2015 sprožil migrantsko krizo v Evropi, ko je nenadoma odprl vrata migrantom z vsega Bližnjega vzhoda v države EU, dokler ga slednje niso podkupile, da je ta migrantski tok spet zaustavil.  

Predsednik Trump pa se je raje odločil za grožnje Mehiki namesto podkupovanja, kar je dobro zanj, slabo pa, ker ne more uvesti carinskih dajatev Kongresu, so še zapisali v uredniškem komentarju New York Posta.

https://nypost.com/2019/06/09/ trumps-big-score-on-mexico- and-immigration/

Sicer pa so dogovor ZDA in Mehike o obvladovanju migracij pozdravili tudi finančni ministri najbolj razvitih držav. 

 
 

Mogoče vam bo všeč