Fentanil ( foto: Izrez zaslona)
BalkanČrna kronikaSlovenijaTwitter noviceV fokusu

Nevarna droga že prisotna na EX You prostorih, zaznani prvi primeri predoziranja v Sloveniji

Fentanil,  ali t.i. zombi droga, prihaja na območje jugovzhodne Evrope oziroma je že tu. V Sloveniji so že zabeleženi primeri smrtnih prevelikih odmerkov, skrb vzbujajoče pa je, da gre za izjemno močan opiat, ki se zlahka prodaja na črnem trgu.

Vsa Evropa je v velikem strahu pred širjenjem fentanila in njegovih derivatov na črnem trgu. Gre za opiat, ki je v javnosti znan kot zombi droga, ki je preplavila ZDA in katerega uničujoči učinki vsako leto ubijejo približno 100.000 odvisnikov v tej državi.

Fentanil je prišel na ulice iz zdravstvenih ustanov, kjer se legalno uporablja za lajšanje bolečin pri bolnikih z napredovalimi malignimi boleznimi. Njegovo delovanje je podobno morfiju, vendar je približno stokrat močnejše. Zato heroinski odvisniki na ulici pogosto posežejo po njem. Zelo kmalu je izid za odvisnika terminalen oziroma se konča  smrtjo.

Skrb vzbuja predvsem dejstvo, da lahko že eno samo uživanje človeka spremeni v hudega odvisnika, zelo majhna količina pa lahko povzroči srčni infarkt. Dovolj je, da določeno število ljudi naroči Fentanil po spletu, da bo zaradi nestrokovnega ravnanja, zlasti otrok in mladoletnikov, vdihavanje prahu iz odprte poštne ovojnice povzročilo zastrupitev in smrt zaradi odpovedi pljuč, opozarjajo strokovnjaki.

Dostopnost mnogo lažja kot pri heroinu in kokainu

Preprodajalci so ji prepoznali prednost pred drugimi tako imenovanimi trdimi drogami v tem, da jo je mogoče proizvajati v improviziranih laboratorijih, torej je ni treba uvažati kot heroin iz Afganistana.

Poleg tega ima močnejši učinek kot heroin, je cenejši in lažji za tihotapljenje. Trgovci ga svojim strankam pogosto pošljejo po pošti ali pismih. Vse našteto povzroča velike preglavice policiji v ZDA, širše pa tudi organizacijam, ki se ukvarjajo s preprodajo opiatov.

Pri nas  jo odvisniki naročujejo preko Dark web-a ( temni splet) in jo organi pregona ali kontrole redko kdaj zaznajo ali mnogo premalo kot je potrebno za učinkovito zaustavljanje  dotoka preko omenjenih kanalov.

Pazite, pa  ne samo na svoje bližnje in znance ki jim grozi ta nevarnost,  ampak tudi nase. Destrukcija in  druge načine  telesnega in osebnostnega razkroja so na pohodu.

 

Vane T. Costa

Vir: Republica&vtc

Foto: izrez zaslona

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Balkan