Foto: Times of Israel
SlovenijaSvetV fokusuvojna območja

Netanjahu: »Izrael je korak stran od zmage proti Hamasu«

Izrael je “korak od zmage” v svoji vojni proti “Hamasu” v Gazi, je danes šest mesecev po začetku spopada, ki je izbruhnil z napadom palestinskega islamističnega gibanja na Izrael, dejal izraelski premier Benjamin Netanjahu,  o tem pa je poročal  France Press.

“Smo korak stran od zmage. Cena, ki jo moramo plačati, je boleča in težka,” je na zasedanju vojaške vlade v Jeruzalemu dejal izraelski premier. Izjava  Netanjahuja  je  prišla,  potem ko je izraelska vojska napovedala umik svojih sil z južnega območja Gaze po večmesečnih napadih in spopadih v mestu Kan Yunis in njegovi okolici, ugotavlja AFP.

Potem ko je Izrael napovedal “likvidacijo že  19 od 24 bataljonov Hamasa,” je Netanjahu ponovil svojo odločenost, da bo zatrl islamistično gibanje “povsod po Gazi, vključno z Rafo,” mestom na južnem robu enklave, na egiptovski meji, kjer so zbrani 1,5 milijona Palestincev, večina od njih razseljenih zaradi vojne.

Brez vrnitve talcev ni konca posega Izraela v Gazi

Foto: AFP Getty Images

“Brez vrnitve talcev ne bo prekinitve ognja. To se ne bo zgodilo,” je posvaril izraelski premier, ko se je izraelska delegacija pripravljala na sodelovanje v novih posrednih pogovorih s Hamasom v Kairu s posredovanjem ZDA, Katarja in Egipta. “Izrael je pripravljen na dogovor, ni pa pripravljen na kapitulacijo,” je dodal Netanjahu.

 

Na pogovorih v Kairu bodo poskušali doseči sporazum o prekinitvi ognja v zvezi z izpustitvijo talcev, ugrabljenih med napadom Hamasa 7. oktobra in odpeljanih v Gazo, poroča AFP.

Na dan, ko mineva šest mesecev od začetka izraelske vojne s Hamasom, je izraelska vojska sporočila, da umika svoje sile iz mesta Khan Younis, največjega naselja v južnem delu Gaze, poroča DPA.

»98. divizija izraelske vojske je zaključila svojo misijo v Khan Younisu. Enota se umika z območja Gaze, da povrne izgube in se pripravi na nadaljnje operacije,« so danes sporočile izraelske oborožene sile.

Precejšen del izraelske vojske “še naprej deluje na območju Gaze in bo ohranil svobodo delovanja izraelskih oboroženih sil in njihovo sposobnost izvajanja natančnih obveščevalnih operacij,” menijo vojaški visoko postavljeni uslužbenci.

Ni še jasno!

Ni še jasno, ali umik iz Kan Yunisa pomeni prelomnico v izraelski strategiji v trajajoči vojni v Gazi ali je nova vmesna stopnja na poti do morebitne operacije v mestu Rafa na meji z Egiptom. Prav tako ni jasno, da poleg že znanih dejstev, da sosednje države ne spustijo te ogromne množice Palestincev na svoje ozemlje temveč naredijo nepremagljive fizične ograje( primer Egipta pri Rafi).  Še manj razumljivo je da eni redkih v Evropi za katero celo predsednik Vlade trdi ga skupaj z Malto rešujeta ugled in čast Evrope.  Celo zasedejo glavi trg v slovenki prestolnici pro palestinski protestniki.

Rafa, kamor se je zdaj zateklo več kot milijon Palestincev pred spopadi na preostalem delu kopenskega dela obalnega ozemlja ne bodo imeli miru v koliko bodo medse spuščali ali pod prisilo skrivali teroriste Hamasa.  Osemdeset odstotkov Palestincev mora enkrat dojeti da morajo oni sami ustaviti sovražnike lastnega naroda.  Konec spopadov bo  takrat ko bodo Hamasovci popolnoma in dokončno nevtralizirani.

Upajmo samo da se bodo Palestincem  vremena zjasnila. Prav  tako tudi evropskim zblojenim levosučnim anarhistom.

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija