Foto: Reuters
EvropaSlovenijaSvetV fokusuvojna območja

Ukrajina izgublja na bojišču: Bela hiša pokazala s prstom na krivca

Zaradi neukrepanja, pasivnosti ali nasprotovanja  ali vsega skupaj, ameriškega kongresa,  Ukrajina že izgublja položaj na fronti. To je izjavila tiskovna predstavnica Bele hiše Karine Jean-Pierre med brifingom, ki je potekal na predsedniškem letalu.

 

“V zadnjih nekaj tednih, nekaj mesecih smo videli, kako Ukrajina izgublja položaj na bojišču, in to je posledica neukrepanja kongresa,” je dejal Jean-Pierre za Ukrinform. Dejansko samo z živo silo in brez tehnike in streliva pač na bojišču en gre.

Tiskovna predstavnica je opozorila, da morajo ZDA še naprej pomagati Ukrajini v tej vojni, saj se Ukrajinci borijo za svojo svobodo, za demokracijo in proti Putinovi agresiji. Vemo, kaj se bo zgodilo, če se ne odzovemo na tiranijo, če ne ustavimo diktatorjev,« je poudarila.

 

Zamuda pri pomoči ZDA

Kot je poročal UNIAN, je senat v začetku leta podprl predlog zakona, ki predvideva pomoč Ukrajini, Izraelu in Tajvanu v višini 95 milijard dolarjev. Ameriški kongres že dolgo ne more sprejeti paketa pomoči Ukrajini, kar je že vplivalo na stanje na fronti. Predsednik Vladimir Zelenski je opozoril, da bi lahko Rusija poleti začela veliko ofenzivo. Do takrat je treba okrepiti ukrajinsko vojsko, da bo lahko odbila napadalce. Že sedaj mukoma ohranjajo določene položaje. To,  da pomanjkanje, ki je prisotno demoralizira vojsko na fronti, ni potrebno posebej poudarjati.

Amerika zbudi se, Ukrajina reši se!

Vane T. Costa

Vir: vtc&unian

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa