Foto.RF
Dvig slovenske zastave na GEOSS-u
Dogodki in prireditveizobraževanjeKulturaSlovenijaV fokusuzgodovina

7. april je dan slovenske zastave, Vače-GEOSS kraj kjer jo počastimo na najbolj primeren način. Tako kot danes!

V aprilu praznujemo rojstni dan slovenske zastave, vsem znane razvrstitve treh barv, pod katerimi smo se Slovenci opredelili najprej kot narod, nato pa še kot državotvorna nacija. Z dodatkom grba je slovenska zastava postala tudi zastava osamosvojene in svobodne Republike Slovenije in njen najbolj prepoznaven državni simbol. Naša zastava je res lepa in nas že od daleč vabi s svojim sporočilom povezovanja, domoljubja, enotnosti in narodne zavednosti. Slovensko zastavo smo Slovenci takoj sprejeli in se z njo poistovetimo ne le v domovini, ko naši sonarodnjaki dosegajo čudovite uspehe v najrazličnejših panogah. Tudi izseljenci in njihovi potomci se preko zastave Slovenije povezujejo s svojimi koreninami in jo ponosno izobešajo.

V počastitev 150-letnice prvega izobešanja slovenske zastave  sedmega aprila 1998 z vsemi vojaškimi častmi je bila prvič prirejena svečanost v Geometričnem središču Slovenije v Spodnji Slivni pri Vačah (GEOSS). Od tedaj dalje tam je vsako  leto organizirana  slovesnost prvo nedeljo po sedmem aprilu, kar je postalo že tradicionalno. Dan slovenske zastave je spomin na 7. april 1848, ko je slovenski domoljub Lovro Toman prvič izobesil slovensko zastavo na Wolfovi 8 v Ljubljani.

Slovenska zastava je zunanji znak izjemne enotnosti, ki je našim prednikom omogočila, da so oblikovali slovenski narod, in nam, da smo osamosvojili svojo državo; naslednjim generacijam državljanov Slovenije pa bo osnova za doseganje večje blaginje.

Slovenska zastava je zastava vseh državljanov Republike Slovenije ne glede na narodnost, raso, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, gmotno stanje, rojstvo, izobrazbo, družbeni položaj, invalidnost ali katerokoli drugo osebno okoliščino.

Slovenska zastava simbolizira izjemno enotnost, ki je bila dosežena v postopku osamosvajanja. Prav tako simbolizira našo samostojnost, neodvisnost in suverenost. Simbolizira vse vrednote, ki smo jih zapisali v ustavo in za katere smo se pripravljeni zavzemati. Slovenska zastava je zastava naše države neglede na aktualno oblast  in ne zastava aktualne oblasti.

Slovenija, kot mlada država, potrebuje aktivno gradnjo zavesti o državnih simbolih. Do slovenske zastave se vedemo spoštljivo in jo spoštujemo. Slovenska zastava je simbol naše enotnosti, naše moči, misli in odločnosti nas vseh kot naroda.

Odlična prireditev

Tako je  tudi letos. Dan je bil zasnovan kot barvita manifestacija naše nacionalnosti, državnosti in služi umeščenosti v družbeno stvarnost ter služi zavedanju le-tega. To smo doživeli danes na Geoss-u.

Osrednji govornik je bil Uroš Paternus, namestnik Načelnika Generalštaba Slovenske vojske.

Osrednji govornik je bil Uroš Paternus, namestnik Načelnika Generalštaba Slovenske vojske, ki je med drugim dejal da simbolika zastave je nujna  sestavina  življenja in dela v slovenski vojski, ne glede na to kje se nahaja slovenski vojak, doma ali v tujini. Zastava je tudi prvina nacionalne zavesti naroda in vseh državljanov Slovenije.

Nagovor pa je  imel  tudi Franci Rokavec, župan Občine Litija, ki  je med drugim dejal, da državljanska vzgoja je zelo pomembna in z njo je treba začeti od malih nog  oziroma že v začetnih let prihoda v vzgojene ustanove oziroma šole.

Aleksander Hribovšek, predsednik Društva Heraldica Slovenica,   je  povedal nekaj besed  o poslanstvu ki ga izvaja njihovo društvo. Za dvig zastave je bila zadolžena Garda Slovenske vojske, v glasbenem programu pa sta sodelovala Orkester Slovenske vojske in Ženski pevski zbor Perunike- DFG Ig.

Foto.RF

Dvig slovenske zastave na GEOSS-u

To kar se je dogajalo danes  na lokaciji GEOSS,   je bila simbolična prireditev s simbolnim pomenom. V realnem vsakdanu pa mora biti trajna naloga,  ki bo pripomogla k krepitvi in dvigu  zavedanja o nacionalnih simbolih.  Le tako bomo prepoznavni doma in na tujem, tudi to,  da smo to kar smo in da smo vredni tega.

 

Vane T. Costa

 

Mogoče vam bo všeč