Nekategorizirano

Neredi v Belorusiji. Je v dogajanje posegla tudi enota policijskih specialcev iz Srbije?

Nekaj tisoč ljudi se je vleraj zbralo v beloruski prestolnici Minsku, kjer protestirajo proti ponovni izvolitvi predsednika Aleksandra Lukašenka. Protestniki so se zbrali na postaji podzemne železnice v zahodnem delu mesta, da bi počastili spomin na nedavno preminulega protestnika Aleksandra Tarajkovskega.

Protestniki obtožujejo policijo, da ga je ubils, po uradnem poročilu pa naj bi Tarajkovski izgubil življenje, ko mu je v roki eksplodirala bomba, ki naj bi jo vrgel na policijo. Protesti v osrednjem središču  Minska so izbruhnili zaradi nestrinjanja z uradnimi rezultati predsedniških volitev, po katerih je avtoritarni predsednik Aleksander Lukašenko, ki je na oblasti od leta 1994, dobil še šesti mandat.

Zanimiv tvit je danes na svojem Twitter profilu objavil Franak Viačorka, novinar in analitik iz Minska ter sodelavec Atlantskega sveta. Pravi, da je prišel do informacij, po katerih  naj bi bila na protestih prisotna tudi srbska enota za posebne operacije in da se lahko zgodi, da je sodelovala v akciji razbijanja protestov v Belorusiji.

Dogajanja v Belorusiji so bila tudi tema pogovorov ameriškega državnega sekretarja Mike Pompea in poljskega premierja Mateusza Morawieckija med sobotnim obiskom ameriškega državnega sekretarja v Varšavi. 

Mogoče vam bo všeč