Nekategorizirano

Nemško sodišče je 93-letnega moškega obsodilo zaradi nacističnih zločinov

Hamburško sodišče je v četrtek 93-letnega Nemca obtožilo, da je v nacističnem koncentracijskem taborišču, v drugi svetovni vojni, pomagal in podprl uboj 5.232 Judov in ga obsodilo na dve leti pogojne kazni v enem zadnjih kazenskih sojenja iz nacistične dobe.

Ko je vstopil v sodno dvorano z invalidskim vozičkom in skril obraz v modro mapo, je Bruno D. priznal, da je bil varnostnik SS v koncentracijskem taborišču Stutthof, blizu Gdanska na takrat okupirani Poljski, vendar je dejal, da njegova prisotnost v taborišču ne pomeni krivde.

To ni prepričalo hamburškega sodišča, ki ga je danes spoznalo za krivega zaradi vpletenosti v množične umore od avgusta 1944 do aprila 1945.

– Kako ste se lahko navadili na takšno grozo? Je med branjem razsodbe vprašala sodnica Anne Meier-Goering.

V Stutthofu je bilo ubitih  približno 65.000 ljudi, med njimi tudi veliko Judov, navaja spletna stran muzeja nekdanjega koncentracijskega taborišča. Tožilci pravijo, da so bili mnogi od njih ustreljeni v glavo, ali so jih zadušili s smrtonosnim plinom Cyclone B v plinskih komorah.

Ker je bil Bruno D. v času teh zločinov star komaj 17 ali 18 let, so mu sodili na sodišču za mladoletnike. Tožilci so dejali, da so zahtevali  triletno zaporno kazen, poroča Reuters.

Mogoče vam bo všeč