IntervjuPolitikaSlovenija

Nedeljski intervju, mlad domoljub Jan Gajšek

Tudi tokrat smo nedeljski intervju posvetili mladim. K intervjuju smo povabili mladega in nadebudnega domoljuba Jana Gajška, ki vodi odbor SDM v občini Šmarje pri Jelšah. Kakšen je njegov pogled na politiko, kako se mladi odzivajo na epidemijo in še o čem je zaupal portalu e-maribor.

Nedeljski intervju Jan Gajšek

 • Jan, prav lep pozdrav in hvala, da si se odzval našemu povabilu za intervju. Najprej pa seveda, kdo je Jan Gajšek?

Sem običajen gimnazijec, dijak I. gimnazije v Celju in bodoči študent elektrotehnike. Prihajam iz Šmarja pri Jelšah. Zanima me veliko stvari, od športa, podjetništva in tehnologije do politike, predvsem lokalne in državne. Že eno leto, od dopolnjenega 18. leta, pa sem tudi ponosen član Slovenske demokratske stranke.

 • Si predsednik mladih članov Slovenske demokratske stranke (SDM) iz Šmarja pri Jalšah! Kakšni so načrti v letu 2021?
Jan Gajšek

Jan Gajšek, SDM Šmarje pri Jelšah

Res je. Že dolgo smo oziroma so si, v Šmarju pri Jelšah prizadevali, da bi postali del zgodbe, ki jo piše SDM že več kot 30 let. Letos pa nam je to končno uspelo. Naša primarna naloga se je predstaviti občanom Šmarja pri Jelšah, zlasti mladim in jim omogočiti priložnost aktivnega sodelovanja pri kreiranju slovenskega političnega prostora. S tem se uvrstijo tudi na družbeni zemljevid, na katerem smo vsi mladi, ki jim je mar za bodočnost slovenstva in se zavedajo naše preteklosti. V planu so tudi projekti na področju izobraževanja in prostovoljstva, a je oblika njihove izvedbe odvisna od razmer tekom leta.

 • Zakaj si se odločil za Slovensko demokratsko stranko?

Politika me do vstopa v srednjo šolo ni prav posebej zanimala. Vse kar  sem o slovenskem političnem prostoru vedel, sem izvedel iz glavnih slovenskih medijem, ki pa so na žalost  pristranski. Naša gimnazija in profesorji spodbujajo kritično mišljenje, kakor tudi razmišljanje s svojo glavo. To me je spodbudilo k raziskovanju in odkrivanju druge plati političnega in zgodovinskega dogajanja na slovenskih tleh. Kmalu sem ugotovil, da zadeve niso takšne, kot izgledajo na prvi pogled. Slovenska demokratska stranka in seveda Janez Janša sta za samostojno Slovenijo in naš napredek, storila resnično ogromno, to bi moralo biti jasno vsakemu posamezniku s kančkom razuma in treznega mišljenja. Tudi sam si želim pripomoči k nadaljevanju te »zgodbe« ter našem razvoju, zato je bila odločitev jasna.

 • Kakšno je tvoje mnenje o vladi Janeza Janše?

Trenutno slovensko vlad bi lahko primerjal z zelo izkušenim pilotom, ki je dobil v pilotiranje letalo, ki je bilo pred njegovim prevzemom v malo slabšem stanju.  Za to bi lahko krivili predvsem njegove prejšnje pilote, ki so se v zadnjih letih za krmilom kar naprej menjavali in ki z njim niso ravnali najboljše. Da vodenje le tega, ne bi bila dovolj zahtevna naloga že samo zaradi izjemno slabih vremenskih razmer, pa je »ponagajal« še ko(kul)pilot. Po vrhu vsega, je letalo deležno še številnih »napadov« največjih slovenskih in evropskih ptičev, vendar se tem uspešno izogiba. Kljub izogibanju vsem nadlogam, je uspel potnike ohraniti varne in zadovoljne.

 • Epidemija je tista, ki kroji usodo Sloveniji. Kako se po tvojem mnenju slovenska vlada sooča z njo?

Glede na razmere v katere smo postavljeni, je vlada na dano situacijo dobro odreagirala. Uspela je najti izvrstne in konstruktivne rešitve problemov, s katerimi se trenutno srečuje praktično cel svet. Poskrbela je, da lahko še naprej uspešno delujejo številna slovenska podjetja. Prav tako je poskrbela za nas, mlade, tako finančno kot tudi z zagotovitvijo najprimernejše rešitve za šolanje, ko je bila klasična oblika onemogočena. Primerno pa je nagradila tudi zdravstvene delavce in seveda tudi vse tiste, ki so z virusom bojevali na čelu čete. Aktivna je bila in je tako rekoč na vseh področjih.

 • Kako se mladi odzivate na epidemijo?

Situacija z mladimi in epidemijo je približno enaka kot pri ostalem prebivalstvu. Delimo se na dva pola. Na tiste, ki strokovnjakom in znanosti zaupajo in na one, ki raje zaupajo »FB zdravnikom in specialistom«. Menim pa, da bi lahko vsak od teh skeptikov, ki ima malo odvečnega časa hitro ugotovil, da obstajajo zanesljivejši viri informacij od Facebook strani ipd. Ergo imamo na eni strani mlade, ki ukrepe za preprečitev širjenja epidemije po večini upoštevajo in se nepotrebnim stikov izogibajo, ter tiste, ki se na ukrepe in znanost »požvižgajo«.

 • Kaj za mlade pomeni beseda domoljub?

Beseda domoljub in domoljubje je v trenutnih časih med mladimi precej izgubila na pomenu. Številni so nedvomno zadovoljni z življenjem v Sloveniji a neke prave, pristne povezave z domovino ni. Veliko pri tem pripomore tudi šolski sistem, v katerem ni izrazitega poudarka na domovini in naši preteklosti, ali pa je predstavljen le en del celotne zgodbe (zagotovo ni povsod enako). Na primer, vsi poznamo Letališče Jožeta Pučnika, redko kdo pa ve, kdo sploh to je in kaj je za nas storil. Osebno menim, da je domoljub nekdo, ki je z domovino res povezan, spoštuje njeno preteklost, njen nastanek in njeno sedanjost. Prav tako spoštuje vse njene predstavnike in simbole.

Jan Gajšek

Jan Gajšek in predsednik SDM Dominik Štrakl

 • Vsaka stranka si v svoje vrste želi veliko mladih, aktivnih članov. Kako se mladi odzivajo na slovensko politiko?

V zadnjem času opažam, da se je interes mladih za slovensko politiko in politiko nasploh precej povečal. Težko bi našel nekoga, ki o trenutni situaciji ne bi vedel čisto nič. Torej neko zanimanje oziroma interes mladih za slovensko politiko je, a veliko jih želi ostati neopredeljenih tj. se nimajo ne za »leve« ne »desne«. Če povzamem, mladi se za dogajanje na slovenski politični sceni zanimajo, vendar so zaradi različnih razlogov premalo motivirani, da bi se v politiko aktivneje vključevali.

 • So za nezainteresiranost mladih pri politiki krivi tudi vse večji pritiski na »desno« razmišljajoče ljudi?

Jan Gajšek, SDM Šmarje Pri Jelšah

Definitivno je pritisk na »desno« razmišljajoče eden izmed večjih faktorjev. Neka raznolikost v miselnosti ljudi zagotovo mora biti, prav tako mora vsak posameznik imeti pravico zagovarjati svoje stališča, brez tega ne bi živeli v demokratični družbi v kateri živimo. Problem pa nastane, ko #msm mediji, ki bi sicer morali biti neopredeljeni in objektivni, začnejo izvajati presijo na nas, »desno« misleče ljudi. Težava pa seveda ni samo v medijih, ampak tudi v politiki, ki jo izvaja »levi« politični pol. Načini, ki jih uporabljajo, so skrajni in nikakor ne spadajo na sodobno sceno. Kljub njihovim številnim neuspehom in jasnim željam slovenske javnosti še naprej »rinejo skozi zaprta vrata«.

 • Za konec bova še povabila mlade iz vašega konca da se pridružijo SDM.

Vsakega mladega člana smo veseli. In če imate željo sodelovati in biti del največje slovenske družine SDS potem mi lahko pišete na [email protected] najdete me tudi na Twitter profilu in tudi na Facebook profilu. Lahko pa se prijavijo kar preko elektronskega obrazca. Naj bo prihodnost mladih tlakovana na domoljubju in zavedanju za svojo domovino, jezik in kulturo.

 • Jan, hvala za tvoj čas in vse dobro in veliko uspeha z SDM Šmarje pri Jelšah!

Hvala vam in veliko uspeha!

Po portalu e-maribor, Z Janom se je pogovarjal Mitja Grmovšek

Mogoče vam bo všeč

Več v:Intervju