Nekategorizirano

Nedeljska bera testiranih na covis-19, od zgolj 1404 testiranih kar 169 pozitivnih na novi koronavirus

V nedeljo je bilo opravljenih zgolj 1404 testiranj, od tega z novim koronavirusom potrjenih 169 okužb,  čemur je morda botrovalo tudi slabo vreme. V soboto je bilo v Sloveniji sicer potrjenih rekordnih 411 okužb. “Mislim, da se ne bomo izognili rdeči fazi. Tudi če danes sprejmemo zadnje ukrepe oranžne faze, se bo krivulja še nekaj časa vzpenjala, preden bodo ti ukrepi prijeli,” je bila zaskrbljena Bojana Beović.

V bolnišnicah je bilo včeraj 149 obolelih (danes že 172), od tega jih je bilo včeraj 26 na intenzivni negi (en več). V bolnišnice so sprejeli 19 obolelih, dve osebi s covidom-19 sta umrli. Iz praktično vseh bolnišnic opozarjajo na pomanjkanje postelj, še bolj pa na pomanjkanje strokovega in zdravniškega kadra, ker so številni v karanteni zaradi okužbe s covid-19, ostalo osebje pa zaradi preobilice dela popolnoma izčrpano na meji zmogljivosti.

				dr Mateja Logar			dr Mateja Logar

O tem je na današnji vladni tiskovni konferenci spregovorila tudi dr. Mateja Logar, predstojnica infekcijske klinike UKC Ljubljana.” Situacija je na naši kliniki spremenjena, je pojasnila dr. Logarjeva, nekaj jih je šlo v bolnico Petra Držaja, vzpostavlja se tudi enota za intenzivno terapijo, kjer sta sedaj dva bolnika. Na infekcijski kliniki so zdaj zgolj bolniki s covidom, dvainštirideset bolnikov je na navadnem oddelku, dvanajst jih rabi intenzivno nego, od tega jih je deset tudi mehansko ventiliranih. Čez vikend je bilo šest sprejemov na intenzivni oddelek. Na intenzivnem oddelku so tudi mlajši, najmlajši je trenutno star 44 let in je brez pridruženih bolezni. Treba je poudariti, da tudi mlajši zbolevajo v hudi obliki bolezni. Treba bo odpreti dodatno lokacijo,” je tudi povedala Logarjeva, ker  je ob tem trendu pričakovati, da bo postelj zmanjkalo. Težava je seveda, kot vedno, s kadrom, saj rabijo osebje, ki ima izkušnje z intenzivno nego. Ne sme se pozabiti, da so bolniki na intenzivnem oddelku v umetni komu, kar pomeni določeno število za to usposobljenega osebja.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin pa je povedal, da je bilo čez vikend veliko testiranj in veliko sprejemov v bolnišnice. Hospitaliziranih je 7 do 9 bolnikov na dan, zaenkrat pa so zagotovili dovolj kapacitet. Virus se še naprej širi. V nedeljo je bilo opravljenih le 1404 testov, 169 je bilo pozitivnih, kar je 12 odstotkov od vseh testiranj. Za manj testiranj je morda krivo tudi slabo vreme. 149 oseb je bilo hospitaliziranih, 26 jih je rabilo intenzivno nego, 2 osebi sta žal umrli. Kacin je predstavil tudi epidemiološko sliko sosednjih držav, kjer se stanje prav tako slabša.

Jelko Kacin je še enkrat javnost pozval k upoštevanju ukrepov in predlagal, naj, če je le možno ostanemo doma in delamo od doma, če je to omogočeno. Tudi nakup živil je priporočljivo opravljati manj pogosto, odpovejmo se druženjem, vsaj za krajši čas. Nihče pa ne bo zameril, če se bo maske nosilo tudi na prostem, vsaj za dober zgled. V nekaterih sosednji državah namreč že uveljavljajo tudi ta ukrep.

Mogoče vam bo všeč