Ljubljana, ministrstvo za kulturo. Minister za kulturo Vasko Simoniti in mariborski zupan Aleksander Arsenović sta podpisala pogodbo o sofinanciranju projekta Center Rotovž v Mariboru(Foto Nebojša Tejič/STA)
KulturaLokalnoSlovenija

Ljubljana: Od besed k dejanjem-Dr. Simoniti in Arsenovič podpisala pogodbo o sofinanciranju projekta Center Rotovž

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti in župan Mestne občine Maribor Aleksander Saša Arsenović sta čisto na sveže, podpisala pogodbo o sofinanciranju projekta Center Rotovž. Gre za pomemben korak k uresničitvi projekta, na katerega v Mariboru čakajo že dolga leta, aktualna vlada pa je z znatnim finančnim vložkom v višini 12,7 milijona evrov pristopila k sofinanciranjem te pomembne investicije.

Minister za kulturo dr. Simoniti je ob podpisu izrazil ponos, da lahko tvorno sodeluje pri tako pomembnem projektu, župan Arsenović pa se mu je zahvalil za vso podporo in konkreten premik k uresničitvi projekta. Projekt ni izjemen le za mesto Maribor, je povedal Arsenović, ampak za celotno Podravsko regijo.

Ljubljana, ministrstvo za kulturo Minister za kulturo Vasko Simoniti in mariborski Župan Aleksander Arsenović sta podpisala pogodbo o sofinanciranju projekta Center Rotovž v Mariboru.

Vlada Republike Slovenije je na predlog Ministrstva za kulturo uvrstila projekt v veljavni Načrt razvojnih programov 2020–2024. Predvidena investicijska vrednost projekta je 25.400.798,30 evrov (vključno z DDV), Ministrstvo za kulturo RS pa bo iz sredstev državnega proračuna v obdobju 2021–2024 ta projekt sofinanciralo z 12,7 milijona evrov. To bo v prihodnjih letih tudi eden od pomembnih velikih nacionalnih projektov javne kulturne  infrastrukture, ki ga je ministrstvo uvrstilo v svoj program investicij, potem ko je v letošnjem in tudi v prihodnjih državnih proračunih uspelo zagotoviti rekordno visoka sredstva za področje kulture.

Projekt Center Rotovž Maribor bo pomembno prispeval k razvoju javne kulturne infrastrukture, saj se bo Rotovški trg vzpostavil kot enovita kulturna celota oziroma kot inovativen center, usmerjen k promociji knjige, izobraževanja, kulture in digitalizacije. S centrom bodo med drugim zagotovljeni tudi boljši pogoj za izvedbo Festivala Lent.

Tam kjer je volja in se dela s srcem se doseže, veliko ali največ. Pod nobeno vlado ni denarja in sredstev koliko se ti zljubi. Pomembno je da vsaka vlada izbere prave  in resnične prioritete, ministri vlade pa vsak za svoj resor.  Prejšnje so imele manjši primanjkljaj  in posledično več denarja pa vendar ni šlo, rajši so ga dali za številne analize, ocene. Tokratno ministrstvo za konkreten projekt in razveselilo številne Mariborčane in okoličane. Tudi izvoljeni predstavniki Mariborčanov v parlamentu so odigrali svojo vlogo. Vsi vpleteni si zaslužijo odločno oceno.

Vane T. Costa

Vir v pomoč: gov.si/MK

Foto-Nebojša Tejič/STA

Mogoče vam bo všeč

Več v:Kultura