Biden in Zelenski(foto izrez zaslona/unian.ua )
EvropaPolitikaSlovenijaTwitter noviceV fokusuvojna območja

Dvomov in nejasnosti ni več, Ukrajina se bo pridružila Natu. Slovenski prispevek pa »ravna črta«

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je dejal, da je bilo v dveh dneh vrha Nata, ki je potekal v litovski Vilni 11. in 12. julija, mogoče odpraviti vse dvome in nejasnosti glede možnosti članstva Ukrajine v Natu. Naša država se bo pridružila zavezništvu.

 

Zelo pomembno je da  so  v teh dveh dneh vrha  odpravljeni  vsi dvomi in nejasnosti o tem, ali bo Ukrajina vstopila v Nato. Bo! Prvič se s tem ne strinjajo le vse članice zavezništva, ampak oprijemljiva večina v zavezništvo se energično približuje. Nikoli prej beseda ” ste enaki med enakimi” za Ukrajino, druge članice Nata še ni zvenela zares smiselno. Zdaj vsi razumejo, da je to dejstvo – enaki med enakimi. In zagotovo bo potrjeno to dejstvo z zmago Ukrajine in vstopom v Nato, je  strnil  v večernem video sporočilu Ukrajinski predsednik Zelenski.

Ukrajina bo članica NATA..(Foto: predsedniški urad Zelenskega)

“Nekoč so si gospodarji Rusije zelo želeli imeti svojo oviro pred vrati Nata. To rusko ambicijo smo pustili na robu evropske zgodovine – za ograjo naše enotnosti v Evropi in širše, v svobodni svetu,” je dodal Zelenski.

Kar je še bolj pomembno da so  na dvodnevnem srečanju članice skupine G7 Ukrajini obljubile dolgoročna varnostna jamstva. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se jim je zahvalil, Kremelj pa jih vidi kot grožnjo ruski varnosti. Danes je potekalo prvo zasedanje Sveta Nato-Ukrajina, ki pomeni okrepitev odnosov. Ali , da da bodo članice skupine G7Ukrajini zagotavljale varnost pred kakršnokoli agresijo, kar  je posebej poudaril  Joe Bide, predsednik ZDA.

Nato je za vstop Ukrajine alianso( Foto: unian.ua)

Slovenija na žalost, pod vodstvom Roberta Goloba ter prav tako medlih dveh predstavnikov delegacije v Vilniusu, Tanje Fajon in Marjana Šarca, še naprej medle, neodločne in boječe  pozicije. In stališče zavito v celofan, ki se glasi: »Slovenija lahko več kot pri varnostnih jamstvih za Ukrajino, ki naj bi jih danes zagotovile članice skupine G7, pripomore k iskanju miru, je danes ob koncu dvodnevnega zasedanja voditeljev zveze Nato povedal premier Robert Golob. Poudaril je, da je mir pogoj tudi za izvajanje teh jamstev«. Ni kaj odločno, trdno, Metelkovsko. Brez-jajčno. Do sedaj  doseženo izničiti, razvodeneti. Neprepoznavno.

 

Zajeta slika iz prenosa na kanalu Zelenskega. (urad P.UA)

Razen  zadrževanja  vsepovsod kjer so fotografi.  Za albume porumenele ko bo čas. Vsi so izkoristili svojo prisotnost za prodornost le »udarna« trojka  iz naše Slovenije ne, le samo  da so se pogovarjali med seboj ali s predstavniki Albanije in RS Makedonije.

Dežela pod Triglavom, zbudi se!

Vane T. Costa

vi: unian.ua&vtc

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa