Nekategorizirano

Naredite odmor med pandemijo, skuhajte si kavo

Skodelica odlične, vroče črne kave je vedno »pomirjevalo«. Tako lahko tudi v teh dneh epidemije COVID-19 umiri našo notranjo tesnobo in pomiri vzvalovano družinsko resničnost.

V prejšnjem prispevku smo kuhali kavo v džezvi.

Nadaljujmo s člankom o kuhanju kave, tokrat bomo kuhali kavo s pomočjo naprav. Naj spomnim: Ena kavna skodelica je 0,7 – 1,0 deciliter vode. Za skodelico zajamemo kave za dve zvrhani kavni žlički, kar je okrog 7 gramov kave

ITALIJANSKI NAČIN

Za pripravo dobrega »espresso alla italiano« potrebujemo kavni aparat, ki proizvede pritisk 9 barov in temperaturo vode okoli 90°C. Mlinček mora imeti ostre nože, nastavljen mora biti na fino mletje kavnih zrn. Dobro je, če meljemo kavo sproti za vsako skodelico posebej. V Italiji sta najbolj pogosti mešanici kav Arabica in Robusta.

»Espresso« je kavni napitek, pri katerem voda s temperaturo okoli 90°C in s pritiskom 9 barov počasi pronica skozi 7 gramov mlete kave in v 25 sekundah dobimo 20 – 30 mililitrov naročene kave. Vendar si doma ne montiramo gostilniškega aparata za pripravo kave. Tako so bili razvite različne naprave za kuhanje kave.

Mocca (moka) – ljubljenka italijanskih domov

Najbolj običajen način domače priprave kave v Italiji je s posodo moka. Slavno posodo v obliki peščene ure grejemo na grelnem telesu. V dozirno skodelico nasujemo kavo in jo nalahno potlačimo in poravnamo z robom. Paziti moramo, da je ne potlačimo premočno. Tudi voda mora biti natočena v spodnjem delu pod reducirnim ventilom. Pokrov zapremo in kuhamo.

Vendar pa so izkušnje pokazale, da je bolje kuhati z odprtim pokrovom. Tako lahko opazujemo pripravo napitka. Ko se začne postopek ekstrakcije, je kavni tok temen. Ko začne barva bledeti, se kafetiera odstavi in vsebina takoj prelije v skodelico.

Filter-kava – močan karakter iz Amerike

Potrebujemo aparat za filtracijo in papirnate filtre. V filter nasujemo toliko žličk kave kot pričakujemo, da bomo nalili kavnih skodelic. V zalogovnik vode pa nalijemo toliko vode, kot je potrebujemo za predvideno število skodelic. Vključimo in počakamo, da vsa voda izpari. Rezultat je bister napitek, ki pripomore k dodatnemu raziskovanju kavnih not. Zato je dobro, če za postopek uporabimo t.i. single origin (eno-vrstne) kave. Tukaj je možno kavo pripraviti z nižjo temperaturo vode (85°C).

Aeropress – ekstrakcija kave z vakuumom

Za pripravo kave polnega okusa lahko uporabimo aeropress, ki je odličen na potovanjih ali kampiranju, ker je priprava kave hitra in enostavna. Vanj damo 16 gramov srednje mlete kave. Nalijemo toplo vodo do številke 2 in pomešamo. Nato poberemo kavo s stene aeropresa. Dolijemo vodo do številke 4 in počakamo 2 minuti. Med tem časom vzamemo filter papir in ga predhodno zmočimo v kapi. S tem odstranimo okus po papirju. Kapo pričvrstimo. Po 2 minutah postavimo aeropress nad skodelico in enakomerno potiskamo vzvod navzdol 30 sekund. Odstranimo pripomoček in uživamo.

Poglejmo še italijanske kavne recepture:

– Espresso – 25ml napitka (skodelica 60ml)
– Doppio (Dvojna kava) – dvojni espresso (skodelica 60ml)
– Macchiato (macchiato pomeni madež) –
  espresso s kapljico toplega ali hladnega mleka (skodelica 60ml)
– Americano (Črna dolga kava) –
  espresso s toplo vodo (skodelica 160ml ali 240ml)
– Caffe con panna (Kava s smetano) –
   espresso + stepena smetana (skodelica 160ml)
– Capuccino – je sestavljen iz 1/3 espresso, 1/3 mleko in
  1/3 kreme (skodelica 160ml)
– Latte machiato (kava postrežena v steklenem kozarčku 240ml) –
  espresso + 200ml kremastega mleka
– Mocha – espresso, tekoča čokolada, kremasto mleko, smetana (steklen kozarec 240ml)
– Caffe freddo (Ledena kava) – espresso + mrzlo mleko +
  led (steklen kozarec 240ml)
– Irish Caffe (Irska kava) –
   espresso + irski viski + tekoča smetana + led (steklen kozarec 160ml )

»Pivci kave živijo dlje, pravi študija.«

Kar je res pokazala študija iz leta 2017. V njej je zapisano, da je kava najbolj zdrava pijača na svetu.
Vsebuje na stotine različnih sestavin, ki so pomembne za naše zdravje. Med njimi so tudi različni antioksidanti, ki popravljajo poškodbe, ki jih povzročajo prosti radikali v našem telesu. Težavo predstavlja kofein, ki povzroča budnost in v najslabšem primeru tresavico, če ga zaužijemo preveč. Tudi določene kisline v kavi vplivajo na želodec. A spet, če pretiravamo z uživanjem kave. A po drugi strani druge snovi v kavi pomirjajo razdraženo osebnost. Ob rednem uživanju zmernih količin kave (2-3 skodelice) na dan, se tako pomirimo, pospešimo izgubo prostih radikalov in si s tem tudi podaljšamo življenje.

 

Pripravil Andy

Mogoče vam bo všeč