Nekategorizirano

Naplavine včerajšnjega dne

Kaj je to protest?

Protest drugače imenovan tudi demonstracija, pogovorno in uradno,  je javni izraz ugovora, neodobravanja ali nestrinjanja z idejo ali dejanjem, najpogosteje ali skorajda političnim, vsaj kaj se javnega protestiranja tiče. Protesti so lahko v različnih oblikah, od posameznih izjav do množičnih demonstracij. Protestniki lahko organizirajo protest kot edini ali eden od  načinov, da javno izrazijo svoja mnenja, da bi vplivali na javno mnenje ali vladno politiko, ali pa lahko neposredno ukrepajo, da bi sami izvedli želene  spremembe. Kadar so protesti del  sistematične in miroljubne nenasilne kampanje za dosego določenega cilja in vključujejo uporabo pritiska in prepričevanja, presegajo zgolj protest in jih je mogoče bolje opisati kot primere civilnega in nenasilnega odpora. Meja med civilnim, spodobnim  in neciviliziranim je tanka in mnogokrat se jo zabriše z nenačrtovanim ali pa tudi načrtovanim,  sprva kot izgovor da se lahko ali zelo kmalu spremeni ali sprevrže v nekaj  kar so pravzaprav glavni »igralci » načrtovali. Igralci  tega »game« so  del svojih izkušenj nabirali na različnih »poljih« delovanja. Ampak to je pa druga zgodba.

Kdo protestira?

Ali lahko vsak? Pogojno lahko. Seveda pod pogojem da ve zakaj, če želi doseči  ali pričakuje da bo dosegel svoj zamisel, cilj preko protesta, seveda, še enkrat,  utemeljenim in z utemeljitvami, ki prenesejo preizkus te in takšne utemeljitve. Protestnik se lahko pridruži protestu kot podpornik ali aktivni snovalec protesta in dejanj, ki peljejo do tega cilja.  Do tukaj recimo da je tako kot približno zgleda da je tako,  »da pije vodo« kot bi rekli v tem delu Štajerske. »Voda« ni ravno pitna,  prenese pa bakteriološko in politično stopnjo tolerantnosti in ne prinese težave v politični in družbeni presnovi  ter do povečane porabe toaletnih potrebščin v primeru slabe reakcije s strani sredine prejemnikov,  kako v  zainteresirani tako tudi preostali javnosti. Čas in klima( ne zgolj meteorološka) sta pomembna, celo odločujoča.

 

Kdaj se to lahko  dogaja? Vsak dan, kadarkoli  o čemerkoli ne oziraje se na nič okoli sebe?

Bog ne daj. Se ne sme  dogajati,  danes, ne včeraj kot se je in ne jutri  kot bi se morda. Zakaj?

Čas ko se celotna družba, celina in celi svet ukvarja z  virusno pandemijo  in vse upravljavske funkcije  države so osredotočene na reševanje edinega in najbolj svetega  človekovega, njegovega življenja.

To ni pameten »timing« kot bi rekli pripravljavci včerajšnjega  in morda tudi vseh  prejšnjih protestov ali izrazov nestrinjanja, vsak dokler so čeprav, plitvi, brez vsebine, in seveda dokler to so. Vsi prejšnji so bili neregularni glede  na proceduro in glede na pogoje povezanimi z omejitvami z odloki o zajezitvi pandemije oziroma epidemičnega stanja na naših tleh.  Včeraj je bilo vse to prelomljeno po vseh kriterijih, civiliziranih, civilizacijskih, kulturnih, kulturoloških, človeških in urbanih, socialnih, jezikovnih. Vse po vrsti.

 Protestirajoči se niso vedli civilizirano.  Vedli so se povsem nasprotno od tega. Niso upoštevali opozorila javnosti, da se ne udeležujejo protestov zaradi epidemije in glede na veljavnost odlokov o omejitvi gibanja, zbiranja in podobnih aktivnosti, ki bi morda v kakšnih drugih okoliščinah bile preprosto normalne in nobene posebne obravnave vredne in s tem deležne. 

Kultura komunikacije  je predvsem enaka dvema negativnima, nikalnima  odgovoroma.  Nekulturna in komunikacija ki to ni. Ob vedenju da bo »protest«, ki se je kasneje izkazal da to ni,  da ni dovoljen, so  se  zbirali načrtno  in postoma po navodilih «režiserja« verjetno tujerodnega izvora, ki je gledal preveč partizanskih filmov, so prihajali »iza čoška«. Večji del z obvezno opremo hlač hlamudrač ali  trenirko z trojno črto in kapuco čez. Kot zanalašč so »šli mimo iz šihta«.  Pooblaščenim osebam  po uradni dolžnosti so bili še pred samimi nastopom  z svojim ravnanjem  »lakmus« kaj ih bo čakalo kasneje. Oviranje  prometa, izogibanje morebitnim evidentiranjem neverodostojni in nedostojni  odgovori ali z mimiko nakazano zaničevanje  uradnih oseb, je korak ki jih oddaljuje od primernih in jih uvršča v kategorijo nekulturnih in grobih ter žaljivih nastopov do zelo tolerantne policije. Sodu izbije dno vsaj za civilizirani, spodobni  del državljanov Republike Slovenije komunikacija v tujem jeziku tujerodnih ali celo tujih oseb na »povabilo» domačih brezjajčnih   protestnikov. Ali je to čisti »uvoz« ali zapozneli »odvoz« bioloških naslednikov prej  prisotne ureditve in ideološke ter kulturne  kontaminacije,  ostaja na organih,  ki se morajo s tem ukvarjati, v kolikor se niso v zadostni meri do  sedaj. Priporočam.

 

Naplavitev- dosežek, vsekakor ali v zadostni meri pa še ne vemo

 Včerajšnje dogajanje  ki je bilo je bilo vse drugo prej kot pa dogajanje. Naplavilo je na dan in plano žal tisto kar nobeden noče vedeti in videti, še najmanj biti priča temu.  Tisto kot družba ki ne bi smela imeti, vsaj na takšen način in količin kot ga je bilo. Spodoben državljan, vsi spodobni državljani, ne glede na svetovni nazor  s tradicionalnim razmišljanjem, več kot  devetdeset odstotkov prebivalstva ni pričakoval  takšno nesnago in naplavitev kar nam je »ponudil« včerajšnji večer in dan. Tako minimalni, nevredni del razgrajevalcev  uničuje vsakdanjost in prihodnost skoraj celi Sloveniji. To je absurd  in nesmisel, ki se mu  ne sme dopustiti obstoja, v obliki ki jo  je pokazal včeraj.  S tem je treba ravnati tako da se  je sam pojav odplakne, kot je bilo  inicialno narejeno včeraj zvečer.  Da se brutalnosti in uničevanju stopi na prste, roke, glavo in odvzame orodje za uničevalsko divjanje in razgradnjo  vsega dobrega. Obstoj Slovenije  je odvisen od  dobrih, pridnih, prizadevnih in razumevajočih državljank  in državljanov tudi v časih kot so sedanji.  Dela bo  za vse, ki skrbijo za državo, kljub že velikega angažmaja zoper COViD 19 in posledice, ki jih pušča za celotno državo in vse segmente družbe,  še nekaj  časa tudi na področju iskanja subverzivnih elementov. Poleg  hladne prhe,  je potrebno še nekaj sistematskega dela na »redčenju« vrst vse navlake,  ki izhaja iz   podzemlja, nad-zemlja ali iz vic, če hočete. Srečno roko pri tem, kdor koli se bo  tega lotil.

Epilog

Razumna javnost pričakuje in računa na Vlado in na vse tiste ki delajo na tem da rešijo kar se rešiti da in se mora rešiti. Kdor se bo postavljal v napoto temu početju ne bo dobro »opravil« Deležen bo stigme, zaznambe, ki jo  narod ne pozabi še manj tolerira. V kolikor so pa tisti ki so »cokla« temu početju igralci na političnem parketu ali še bodo, bodo  imeli opraviti inventuro oziroma štetje če ne prej na pomlad  2022.  Prikličite svoj zanemarjen ali zapostavljen del vašega razuma na delovanje na področju složnosti in prebroditvi krize  ki je prisotna in rabi vse ki hočejo prispevati pozitivni del sebe. Z vašim primerom boste zmanjšali možnost zoperstavljanja za vsako ceno vsem nejevernim in na trenutke destruktivnim »Tomažem« da si vzamejo časa in opravijo samoizpraševanje  o svojih dosedanjih početjih.

V kolikor bo to možno, samo refleksije namreč, rezultat bo ugoden za vse. Pa nič ne boli, v nobenem smislu in na noben način. Poskusite!

Ostanite zdravi, razumni in odgovorni!

Vane T. Costa

 

 

 

 

 

Mogoče vam bo všeč