Nekategorizirano

Nameščen je bil prvi obvod z gojenimi celicami

Na dunajski kliniki Floridsdorf so bolniku z diagnozo bolezni perifernih arterij na nogo postavili obvod, obložen z endotelijskimi celicami iz njegovega tkiva, da bi zmanjšali tveganje za novo arterijsko blokado. Endotelne celice so celice, ki se nahajajo na notranji površini krvnih žil in so v neposrednem stiku s krvjo.

V ta namen so jih pred tem gojili v laboratoriju za celice in tkiva klinike Floridsdorf, pri čemer so bolniku odvzeli 4-centimetrski kos vene z nadlakti. 30.000 izoliranih celic je bilo v treh tednih v laboratoriju razmnoženih na 30 milijonov. Obloženi so s 70 centimetrov dolgim ​​vsadkom na pacientovi nogi. Pacient je bil po treh dneh odpuščen iz bolnišnice, ko je že lahko spet hodil.

Tovrstna operacija je mogoča zaradi novega laboratorija na kliniki Floridsdorf, ki je edini te vrste v vzhodni Avstriji. Laboratorij proizvaja celice in tkiva za klinično uporabo v skladu s standardom GMP (dobra manifestacijska praksa). Klinika Floridsdroff je ena izmed osmih klinik dunajskega združenja zdravstvenih ustanov, ki letno opravijo 150.000 operacij in oskrbijo 292.000 bolnikov.

Mogoče vam bo všeč