Dogodki in prireditveSlovenijaV fokusuVečŽivljenje

Naj prostovoljski projekt 2020: »Mala pozornost za veliko veselje«

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je 26.8.2021 priredil sprejem ob zaključku natečaja Prostovoljec leta 2020, ki ga pripravlja Mladinski svet Slovenije (MSS).

Letos so že devetnajstič zapored podelili priznanja in ‘naj’nazive prostovoljcem in prostovoljskim projektom za dosežke iz preteklega leta. Na tokratni natečaj je bilo prijavljenih 66 posameznikov-prostovoljcev in 13 prostovoljskih projektov. Na prireditvi so bili podeljeni nazivi najprostovoljka in najprostovoljec v treh starostnih kategorijah, pa tudi posebni priznanji za najboljšega mladinskega voditelja in najboljši mladinski projekt.

Najboljša mladinska voditeljica je na predlog Zveze tabornikov Slovenije postala Eva Bolha. Najboljši mladinski projekt pa je “Dan ZaMe”, ki so ga na Gimnaziji  Kranj izvedli za lajšanje duševnih stisk mladih v času epidemije novega koronavirusa in bolezni covid-19.
Najprostovoljci so v treh starostnih skupinah postali Viktorija Krusharova in Luka Štrukelj, Kristina Stražišar in Luka Mehle ter Marija Radkovič in Mladen Sedlar.

Najprostovoljski projekt 2020 je projekt Centra starejših Notranje Gorice DEOS »Mala pozornost za veliko veselje«. Predsednik republike je direktorici centra vročil plaketo za projekt, ki je prinesel nasmeh na lica več kot 21.000 starostnikom. Prostovoljci in sodelavci Centra so skrbno pregledali, uredili in jim razposlali ročno napisane voščilnice z dobrimi željami, ki so jih v Center pošiljali iz šol, društev, zavodov in drugih sodelujočih ustanov.

Ob tem spomnimo, da je predsednik republike novembra lani na posebni slovesnosti v Predsedniški palači gospe Ani Petrič, direktorici Centra starejših Notranje Gorice DEOS in pobudnici akcije, vročil Jabolko navdiha. Gospa Petrič z domiselnimi in vključujočimi projekti pooseblja vrednote medgeneracijske solidarnosti in bogati življenje srebrne generacije, med njimi je tudi nagrajeni projekt »Mala pozornost veliko veselje«.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je priredil sprejem ob zaključku natečaja Prostovoljec leta 2020, ki ga pripravlja Mladinski svet Slovenije (MSS).
Foto: Nebojša Tejić/STA

Predsednik republike se je lani, z virtualno vročitvijo priznanja Jabolko navdiha, zahvalil vsem “junakom človečnosti in upanja”, ki so v času spopadanja z epidemijo novega koronavirusa požrtvovalno in nesebično skrbeli, da življenje teče, kolikor je mogoče, normalno. Predsednik republike je doslej podelil replike tega priznanja na enajstih slovesnostih ob obiskih pri prostovoljcih ali na posebnih slovesnostih. Med njimi so bili tudi prostovoljci, organizacije in institucije, ki so letos prejeli tudi naziv Najprostovoljec.

Prostovoljci in projekti so bili izbrani na podlagi natečaja, ki ga je objavil Mladinski svet Slovenije, k sodelovanju pa je povabil vse institucije in posameznike, ki v svoje dejavnosti vključujejo prostovoljstvo.

Predsednik republike je častni pokrovitelj projekta Prostovoljec leta in je zbrane prostovoljke in prostovoljce na slovesnosti tudi nagovoril.

Posnetek dogodka
vir: https://www.up-rs.si/up-rs/uprs.nsf/objave/C52485609EFE707FC125873E0021DB3F?OpenDocument

Mogoče vam bo všeč