Dogodki in prireditvešolstvo in znanje

Poslanica ministra za notranje zadeve ob prvem šolskem dnevu

Objavljamo poslanico ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa pred začetkom novega šolskega leta.

Dragi učenke in učenci,

le še nekaj dni počitnic je pred vami, potem pa boste prešerni in vedoželjni spet stopili skozi šolska vrata. Prvi šolski dan po brezskrbnih počitniških dneh je vedno poseben in vznemirljiv, saj je treba vsa počitniška doživetja in prigode nemudoma deliti s sošolci, seveda pa tudi spoznati nove učitelje in predmete.

To velja še zlasti za prvošolke in prvošolce. Zanje bo namreč vse novo – okolje, sošolci, učitelji in seveda tudi pot v šolo. Ta mora biti predvsem varna in to je naloga vseh udeležencev v prometu, pa tudi staršev, učiteljev in policistov. Slednji so v domačem okolišu vedno na voljo za nasvete in odgovore na njihova zvedava vprašanja. V tednu pred začetkom šolskega leta policisti pregledujejo prometno signalizacijo na cestnih povezavah v bližini šol in na šolskih poteh, pred koncem počitnic in prve šolske dni pa bodo v okolici šol poostreno nadzirali promet. Ker pa tudi čez leto ne smemo pozabiti na naše najmlajše, bodo policisti vse leto opravljali aktivnosti za večjo varnost otrok v prometu.

Vozniki in drugi udeleženci v prometu naj bodo tako v prvih dneh in tednih septembra še bolj pozorni v bližini šol in šolskih poti. Otroci namreč lahko v svoji razigranosti nehote pozabijo na okolico, zato bodimo vsi odgovorni in previdni tudi namesto njih.

Spoštovani učenci, učitelji in starši,

zadnji dve šolski leti so sicer precej zaznamovali nujni ukrepi zaradi koronavirusa. Srčno upam, da bo letošnje v tem pogledu bolj prijazno in bodo učilnice vse leto lahko polne otroškega smeha in sproščenosti, pa seveda tudi novega znanja, ustvarjalnosti in dragocenih življenjskih izkušenj.

Želim vam prijeten in varen začetek novega šolskega leta ter ostanite zdravi.

vir: https://www.gov.si/novice/2021-08-27-poslanica-ministra-ob-prvem-solskem-dnevu/

 

Mogoče vam bo všeč