Postroj uniformirane enote VSO
Dogodki in prireditveSlovenija

»Naj bo tako kot mora biti«-slovesnost ob 32 letnici prvega postroja enote MSNZ v Kočevski reki«

Na današnji dan pred 32 leti, 17. decembra 1990 je v Kočevski Reki potekal prvi postroj posebne enote tedanje Teritorialne obrambe (TO). To je bil dan, ko je “prvič zadišalo po Slovenski vojski”.  Ja, in je  bil podoben današnjemu dnevu, samo takrat niso vedli ali bo samo postroj ali kaj več, mnogo več kot samo  to. Na simbolični ravni je bilo mnogo več kot to,  bil je narejen korak ki bo zaznamoval čas in generacijo ki je postavila na kocko vse, tudi življenja za dosego tisočletnega sna vseh Slovencev, rojstvo in nastanek nove države.  Danes je prav tako praznik ko  svoj dan  praznuje tudi 1. brigada Slovenske vojske. Takrat je s tem postrojem tukaj bilo jasno izrečeno oziroma pokazano  da imamo realno silo s katero smo pripravljeni  zavarovati naše skupno prizadevanje za samostojno in suvereno državo tudi po vojaški strani. In ko je prišel čas so svojo obljubo ki so jo dali, so tudi izpolnili.

Lojze Peterle

Združenje za vrednote že nekaj let pripravlja slovesnost in obeležitev tega zgodovinskega trenutka na tem  svetem in posvečenem prostoru.

»Tukaj je nastajalo jedro odpora. Na začetku pod poveljstvom Toneta Krkoviča. Tukaj so se zgodila pomembna dejstva in če se to tukaj  ne bi zgodilo  pred plebiscitom, m danes ne bi praznovali oziroma bi težko kar koli praznovali«, je dejal Lojze Peterle, predsednik osamosvojitvene vlade in sedaj tudi predsednik Združenja VSO.  Zelo pomembno je poudariti, da se  je v času zadnje Janševe vlade, ki je sicer bil minister  za obrambo v osamosvojitveni vladi, sprejela odločitev da se ta sveti kraj slovenske osamosvojitve  pridobil status kulturnega spomenika državnega pomena. To pomeni da se mu je poklonila slovenska država z dolžnim poklonom in častjo  ki si ga ta kraj nedvomno zasluži.

Navzoče je pozdravil tudi župan Kočevja dr. Vladimir Prebilič, ki je med drugim dejal, da se zavedajo pomena  Kočevske reke za slovensko državo in nastajanje slovenske vojske ter da kljub  svojih takrat  pubertetniških let, je vedel da se v njegovi tedanji in sedanji  Kočevski občini, ki jo vodi,  pripravlja nekaj velikega.

Jelko Kacin, namestnik obrambnega ministra v prvi slovenski vladi in slavnostni govorec na slovesnosti

Slavnostni govornik pa je bil namestnik ministra za obrambo Jelko Kacin. V svojem nagovoru je dejal: Takratna vlada je jasno kazala smer v katero gre prva demokratično izvoljena slovenske vlada. Še bolj odločno je kazala tudi  to,  da je  pripravljena to pot zavarovati, če je potrebno tudi z orožjem. Zaradi teh jasno izraženih namer   je JNA želela razorožiti  že močno »poslovenjeno« z novimi načelniki občinskih in pokrajinskih vodstev  in v mnogočem že odlepljeno  od Armade, ki ni bila več naša. Zato, meni Kacin, da je sam postroj na simbolni ravni presegel in povedal bistveno več, oziroma da je resnost in zavzetost za izpeljavo osamosvojitve  odločno in nedvoumno dejanje brez odstopanja  in korakov, ki bi govorili o čem drugem kot  o trdni odločenosti za osamosvojitev Slovenije.  Ja vse je bilo namenjeno temu da z vsemi temi posegi in izvedbami korakov da se vse postavi na svoje mesto in je tako kot mora biti. Tudi v bodoče delajmo  na tem, da bo tako kot mora biti.

Predsednik in dva ministra iz osamosvojitvene vlade: Igor Bavčar, Lojze Peterle in Jelko Kacin

Kulturni program so zapolnili izvajalci vojaškega  trobilnega kvinteta in  domoljubni pesnik  Igor Pirkovič.  Po koncu slovesnosti sta delegacija osamosvojitvene vlade in Združenje VSO  položili  venec pred  spominsko obeležje »Prihodnost pripada pogumnim«!

Vane T. Costa

 

 

Mogoče vam bo všeč