Nekategorizirano

Nagibam se k ponovnim predčasnim volitvam

Še pred volilno nedeljo 3. junija je davčni strokovnjak Ivan Simič na svojem davčnem  blogu objavil oceno volilnih programov političnih strank, ki se nanašajo na področje davkov. V enem stavku je povedano vse: Davčna beda v programih političnih strank. S podobnimi besedami je začel pogovor na vprašanje, kaj nam je prinesla volilna nedelja.: «Bog nam pomagaj!«

Sicer pa o volilnem izidu Ivan Simič pravi:« Gre za volilni izid, ki je zanimiv za nevtralne opazovalce, ki bodo »uživali« ob pogledu, kako se bo sestavljala oblastna koalicija. Dejstvo je, da je Janša zmagal s skoraj dvakrat večjim izplenom, kakor Marjan  Šarec. Zato pričakujem, da bo Janez Janša s svojo iznajdljivostjo uspel najti »krte« oziroma tiste, ki bodo pristali v njegovo povabilo in ga podprli, da oblikuje desno ali desno sredinsko vlado. Če mu to ne bo uspelo, bo še kako zanimivo opazovati, kako se bo sestavljanja koalicijske vlade na levem polu loteval Marjan Šarec. Če se na motim, imamo na levem polu dva bivša predsednika vlade, Cerar in Bratuškova, ki bosta malo težje sedela na sejah vlade s predsednikom, ki je povsem svež na tem področju. Tudi Dejan Židan SD ima za sabo nekaj ministrske kilometrine, zato bo težje sprejemal odločitve popolnega novinca. Dodatno moteč element za uspešno funkcioniranje takšne leve vlade je dejstvo, da imajo volilne programe precej vsak k sebi, zato bo nadvse zanimivo, kako bodo iz te različnosti našli skupne stične točke. Tretja možnost so seveda ponovne volitve v jesenskem času.

– Ostaniva pri drugi možnosti, torej pri Marjanu Šarcu kot mandatarju. Govorite o koaliciji petih strank, brez Levice in z udeležbo NSi?

Mislim, da bo poleg tudi Levica, ki ima v določenih segmentih tudi ekstremne zahteve. Oni so Levica, ki je proti evroatlanskim povezavam, EU, »bori« se za delavca, ki se bori za ubogi narod, ki na glas propagira teorijo enakih želodcev z enakimi plačami in pokojninami, ne glede na to, koliko si delal v svojem življenju. Verjetno ljudstvo kaj takega rado sliši, ni pa ekonomsko logično. Zato ne vem, kako se bodo s svojim programom vključili v programe ostalih strank.  Ozreti se je treba na gospodarstvo, na podjetnike in obrtnike, ki prinašajo denar v državno blagajno, zato lahko več zaslužijo z zmanjševanjem davčnih obveznosti. To pa gre seveda v nos Levici in SD, ki med drugim tudi zahtevata dodatno obdavčitev kapitala. Že več krat sem jim skušal dopovedati ali razumejo, od kod prihaja kapital. Kapital prihaja z že obdavčenega denarja, zakaj bi ga potem še dodatno obdavčili, saj je sedaj že dvakrat obdavčen? Enigma je tudi ali bo takšna levo sredinska vlada imela pogum in dokončno odpravila ZUJF? Prepričan sem, da se takšna levo sredinska vlada ne bo mogla sestaviti prav zaradi davčnega področja, da ne govorim o tem, kako si bodo delili ministrske resorje.

NSi ne vidim v tej vladi in bi me presenetili, če bi vstopili v levi ali levosredinski blok. To njihovo potezo, če bi do nje prišlo, bi ocenil z besedami: Prodali so se. Nekaj pa le veljataa ponos in prepričanje. Poleg tega pa je njihovo volilni program, ki je za mene najboljši od vseh, v dokaj velikem nasprotju s programi levih oziroma levo sredinskih strank.

Je pa zanimivo, da ob dejstvu, da že nekaj časa nimamo prave vlade, vse bolj ali manj normalno poteka. Tudi če je ne dobimo še pol letam ne bo nič narobe. Druga in tretja raven izvršilne oblasti normalno funkcionira.

Kaj to pomeni, da je v teh dveh ravneh skoncentrirano vodenje izvršilne oblasti?

Na neki način prav gotovo. To so državni sekretarji in direktorji raznih uradov in direktoratov, ki so pomembni za delovanje države. Morda ne bo prišlo do velikih projektov, sicer pa bo vse teklo po ustaljenih tirnicah: še vedno boš dobil osebno izkaznic ali potni list,  davke bomo plačevali….o zdravstveni in drugih reformah pa nima smisla govoriti. Pokličeš zaradi zdravstvenih problemov, odgovor pa je, pridite čez osem mesecev. Še dobro, da imamo zasebno zdravstvo.

-Kaj torej gospodarstvo sporoča bodoči vladi?

Ne vem, ker doslej gospodarstva še nisem slišal, da bi kaj povedali. Razen tistega televizijskega soočenja, kjer so štirje gospodarstveniki vzeli v precep liderje političnih strank, gospodarstvo molči. Nobenih zahtev, zato ne vem, kaj čakajo. Po moje bi morali stopiti skupaj in agresivneje nastopiti s svojimi zahtevami nasproti bodoči vladi. Po tem, ko bo nova vlada formirana s svojimi izhodišči, bosta gospodarstvenikom ostala le fotografiranje in vljudnostni pogovori. Slišal sem, da ima Slovenski poslovni klub nek program, je pa vprašanje, kako ga, če ga sploh, predstavljajo slovenski javnosti. Javnost pa, povsem slovensko, ko vidi nekoga, ki je uspešen in ima veliko denarja, je zanje sprejemljiv dokler imajo od njega koristi, sicer pa so proti njemu, ker je bogat.  Zanimivo bo spremljati, kako bodo sestavljali to vlado? Pa tudi če jim uspe sestaviti vlado, sem mnenja, da se bodo veliko prerekali. Torej, ostaja možnost predčasnih volitev? Tako se bosta morda v parlament vrnila Erjavec in Bratuškova, pa še katera od strank bi lahko dobila večjo podporo volivcev in bo lažje formirati vlado?

-Se vam ne zdi, da bi nove predčasne volitve pomenile za nekatere, da se dokončno poslovijo od Državnega zbora, ker se bo vanj uvrstilo manj strank?

Morda, čeprav imam sam raje več strank v parlamentu, kakor pa manj, ker to dejstvo samo po sebi prinese več razmišljanj.  Če pa  imamo le tri ali štiri stranke v DZ ali v koaliciji, je to zame dosti hujše,  ker potem postanejo samozadostni.

-Kaj reči o špekulaciji, da je v interesu nekoga iz ozadja, da na čelo vlade stopi Marjan Šarec, ki je programsko znotraj votel, zunaj pa ga ni nič?

Njegovih kvalitet sicer ne poznam. Vem, da je župan Kamnika, vem, da je bil prej komik. To, kar slišim preko medijev, je zame relativno, ker ne veš, kaj je in kaj ni res. On mora sam  vedeti ali je dovolj sposoben, da vodi vlado. Če bi meni nekdo ponudil, da vodi finančno ministrstvo, bi ga gladko odklonil. Ker tega področja ne poznam. Vodil sem dve davčni upravi in le to področje poznam do potankosti. Že res, da je davčna uprava del ministrstva za finance, vendar se ne spoznam na banke in zavarovalnice, zato v to jabolko ne bi ugriznil.  

-Pri nas pa je tako, da si vsak izbere nek ministrski resor, čeprav o njem nima kaj dosti pojma. Tipičen primer je Erjavec, ki je zamenjal že nekaj ministrskih resorjev!

Drži in potem je tam lutka v rokah birokratov na tretji in četrti ravni, ki ga hitro usmerijo tja kamor njim najbolj ustreza. Zato pa se razrašča birokracija in jo nihče ne zna zajeziti. Pred volitvami nam stranke obljubljajo, da bodo odpravile birokratske ovire, mi pa jih po vsaki vladi imamo še več.

-Bi lahko bil  Marjan Šarec marioneta nekoga iz ozadja?

O stricih iz ozadja ne bi kaj dosti, ker o tem samo veliko poslušam, ničesar pa še nisem videl in zato ne vem kaj je res. Veliko se omenja Kučan, toda o njemu ne bom govoril, ker ga ne poznam osebno, nikoli se nisva srečala in se verjetno tudi ne bova, na govorice pa ne dam skoraj nič, kajti vem kaj so si vse mediji izmišljevali o meni. Poleg tega pa je Kučan Prekmurec in Prekmurci držimo skupaj.

Da se vrnem nazaj, smo sploh kdaj imeli vlado, v kateri so sedeli ministri, ki so se res spoznali na vsebino delovanja resorja, ki so ga vodili? Ne spomnim se. Mogoče Virant, ko je bil minister za javno upravo. Zato bo zanimivo opazovati, kako se bo sestavljala vlada. Vsi bi radi vladali, toda predvolilno izključevanje in volilni programi rušijo matematiko sestave koalicije. Torej, če želimo imeti stabilno vlado potrebujemo nove volitve, da bodo lahko na podlagi izkušenj iz zadnjih volitev postavljali bolj realne obljube in pogoje za sodelovanje ter bodo lahko popravili svoje volilne programe.

Boris Cipot

 

 

 

 

 

Mogoče vam bo všeč