foto. EU.com
Evropailegalne migracijenezakonite migracijeNotranje zadeveSlovenija

Na vrhu EU brez konsenza: Poljska in Madžarska blokirali sklepe o migracijah. Zastopajo mnenja svojih državljanov

Voditelji držav članic Evropske unije se prvi dan vrha EU zaradi stališča Madžarske in Poljske niso uskladili o besedilu sklepov o migracijah. Oziroma so izpolnile obljubo da bodo preprečili izglasovanje skupnih zaključkov o migracijah.

Razprava o migracijah naj bi  se je ustavila uro in pol po polnoči, danes pa bodo voditelji znova razpravljali. Madžarska in Poljska nasprotujeta skupnemu stališču, ki so ga notranji ministri izglasovali s kvalificirano večino in ki uvaja načelo zavezujoče solidarnosti ter predvideva strožji azilni postopek na zunanjih mejah za tiste migrante, ki niso upravičeni do mednarodne zaščite, in njihovo vrnitev v izvorne ali tranzitne države.

Samo poljsko-madžarsko oponiranje  izhaja iz velikega dogovora, sklenjenega v začetku tega meseca v Luksemburgu, kjer so se notranji ministri strinjali, da bodo nadaljevali s predlagano reformo migracijske politike EU. Ta konkretni dogovor bi naj zajemal:

-sprejetje  velikega števila premeščenih prosilcev za azil.

– Plačilo  20.000 evrov za vsakega zavrnjenega prijavitelja.

-financiranje operativne podpore, kot sta infrastruktura in osebje.

foto:EU.com

Poleg vsebine migracijske reforme Poljska in Madžarska zamerita dejstvo, da je bil dogovor, prvi tovrstni preboj v skoraj desetletju, sprejet s kvalificirano večino, glasovalno pravilo, ki jima je samodejno odvzelo pravico veta. Obe državi ne bosta izpolnjevale sklepe Sveta Evrope. Poljaki bodo v kolikor dosežejo pri svojih državljanih da to pooblastilo dobijo na referendumu, Madžari pa da nimajo namena izpolnjevati sklep ter s tem tudi zavračajo nastajanje migrantskih get na svojem ozemlju.

 

In kje je tukaj Slovenija?

Ja, slovenski minister za notranje zadeve, sicer bolj znan po svojem prejšnjem poklicu kot vojaški kuhar, je podpisal »kapitulantski« dogovor o prej omenjenih  treh postavkah. Jasno ob poprejšnjem podiranju vseh ograj na meji in  zastopanju vladnega  »odnosa dobrodošlice« za vse kar prileze k nam. Čeprav z tridesetletno zamudo bo le dosegla tisto kar je dosegla Francija in sicer »francosko populacijsko solato«  s  dokaj poudarjenim »balkanskim in pro-azijskim«  vonjem.

Poklukar in Ylva Johansson foto EU pred podpisom ..(Foto: EU.com)

Tako da poleg Macronove naklonjenosti  našemu »premierju« na osebni podlagi bo Slovenija deležna tudi na področju migracijske politike primerljive  medlosti in brezjajčnosti le te, seveda na škodo lastnih državljanov.  Le komu se s tem želi biti všečen?

Slovenski državljani tovrstne všečnosti ne potrebujejo. Pohlevnost trenutne politične garniture je preveč očitna.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa