"Centralka," aplikacija za brezgotovinsko plačevanje nekaterih storitev v mestu.(Foto: MOC)
Lokalnoosveščanje potrošnikovprometSlovenijatehnologija

“Centralka”, aplikacija za brezgotovinsko plačevanje storitev, gre pred startom v testno obdobje

V ponedeljek, 3. julija, se začne testno obdobje Centralke. Tudi občanke in občani Mestne občine Celje in obiskovalci Celja lahko postanejo del testne ekipe, ki bo imela prva možnost preizkusiti aplikacijo.

 

S pomočjo osrednje mestne aplikacije in kartice  Centralka se  želi  pred polno uvedbo v največji meri izpopolniti in preveriti čim več vidikov njenega delovanja. Zato se  s 3. julijem začenja  testno obdobje, k testiranju se želi  poleg mestnih svetnikov in zaposlenih v občinski upravi povabiti tudi naključne uporabnike. Zato bodo 20 testnih uporabnikov na način, da bodo  pri testiranju zajeli najrazličnejše ciljne skupine.

 

Celjanke, Celjani in drugi zainteresirani se lahko prijavijo na e-naslov [email protected]. V elektronsko pošto je potrebno vpisati starost, saj si želimo čim več raznolikosti pri testiranju.

Prijave zbirajo do ponedeljka, 3. julija, do 12. ure. Vsi izbrani bodo v prihodnjem tednu na e-naslov prejeli vsa nadaljnja navodila za testiranje Centralke.

 

Vse ostale, ki želijo biti prvi obveščeni o izidu kartice in aplikacije po testnem obdobju, vabijo, da obiščejo spletno stran https://centralka.celje.si/.

Dva najnujnejša pripomočka za izvedbo testiranja, levo in desno stran slike in občana, ki je pripravljen  uporabljati “centralko”. (Foto: MOC)

Testirali bodo aplikacijo, Centralka pa je tudi kartica, ki jo bo ob uvedbi moč dobiti in polniti z bančno kartico, PayPalom ali na štirih prodajnih mestih (Glavna pisarna Mestne občine Celje, blagajna Nomago, TIC Celje in prometna pisarna parkirne hiše Glazija). Prvih 2000 kartic bo brezplačnih.

 

Kaj zajema Centralka?

  1. Sodobnejše plačevanje parkirnine

Centralka bo vsaj delno odpravila težave z iskanjem kovancev za plačilo parkirnine in iskanje prostih parkirnih mest, saj bodo z aplikacijo  uporabniki lahko plačevali parkirnino in po potrebi na daljavo tudi podaljšali. Prav tako bodo uporabniki  v aplikaciji  dobili informacijo o prostih parkirnih mestih. Število prostih parkirnih mest bodo lahko razbrali že na digitalnih tablah, ki so v mestu že postavljene in bodo začele delovati hkrati z lansiranjem Centralke.

 

2. Celebus in Kolesce

Javni prevoz bo s Centralko postal še cenejši, saj bosta kartica in aplikacija omogočali neomejeno število dnevnih voženj. V mobilni aplikaciji bomo lahko preverili tudi, kdaj točno bo Celebus, s katerim se želimo peljati, prispel na našo postajo.

Dijakom in študentom, ki so upravičeni do subvencioniranega prevoza, bo Centralka omogočala tudi uporabo vozovnice Integriranega javnega potniškega prometa (IJPP vozovnice), kar pomeni, da jo bodo lahko uporabljali tudi za različne vrste javnega prevoza po Sloveniji.

Uporabniki sistema Kolesce bodo v mobilni aplikaciji kot doslej lahko najeli kolo, ki ga bodo izbrali na eni izmed številnih postaj v središču, na robu mesta ali na terminalu. Aplikacija bo prikazala, koliko kolesc je na voljo na posameznih postajah in kje so prosta mesta, da lahko kolo vrnemo.

Za sistem Kolesce bo Centralka omogočala nalaganje letne Premium naročnine, ki velja za električno kolo, ali letne naročnine za klasično kolo. Uporabniki bodo lahko s Centralko plačevali tudi posamezne vožnje, za kar pa bo treba na kartici zagotoviti dobroimetje, torej bo treba nanjo naložiti denar – na oddaljen način z bančno kartico ali gotovino na štirih prodajnih mestih.

Upravljanje mobilnosti v Mestni občini Celje in pametno mesto

Centralko bo mesto  dobilo  v sklopu projekta iz mehanizma Celostnih teritorialnih naložb Upravljanje mobilnosti Mestne občine Celje.

Celje je mesto, ki se aktivno posveča trajnostnemu razvoju in uveljavljanju koncepta pametnega mesta. Za takšna veljajo tista mesta, ki uporabljajo tehnologije in inovacije za izboljšanje kakovosti življenja prebivalcev, zmanjšanje emisij in optimizacijo infrastrukture.

Ena izmed ključnih sestavin pametnega mesta je trajnostna mobilnost, kar pomeni, da se spodbuja uporaba okolju prijaznih oblik prevoza, kot so kolesarjenje, hoja, javni prevoz in električna mobilnost. Zavedanje pomena trajnostne mobilnosti je v Celju močno prisotno, zato se v zadnjih letih v mestu in njegovi okolici intenzivno dela na izboljšanju javnega prevoza, kolesarske infrastrukture, pešpoti in urejanju urbane podobe.

Celje se s svojimi aktivnostmi na področju trajnostne mobilnosti in razvoja pametnega mesta uvršča med najbolj napredna mesta v Sloveniji, kar dokazuje tudi ta projekt, ki bo zaključen v letošnjem poletju.

Naprednost, mobilnost, trajnostno naravnanost, vse do takrat dokler ne začne  zavirati vse ostale procese od katerih je odvisno delovanje družbe.

Vane T. Costa

Vir in foto: MOC

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno