Nekategorizirano

Na Titovem trgu rdeči sindikati postavljajo mlaj, v posmeh odpuščenim delavcem Gorenja

Danes se je vodstvo Hisensa Gorenje sestalo s predstavniki sindikata SKEI Gorenje in Hisense Gorenje Europe. Vodstvo je podrobno predstavilo močan vpliv epidemije COVID-19 na poslovanje podjetij Skupine Hisense Europe ter krizne ukrepe, ki jih moramo sprejeti za zagotovitev preživetja podjetja v svetovni gospodarski krizi, ki bo sledila pandemiji koronavirusa. 							 Potem, ko je epidemija koronavirusa prizadela Evropo, v Gorenju so že marca močno upadla naročila (za tretjino), aprila pa so se  zmanjšala celo za dve tretjini, trend vsaj 25-odstotnega zmanjšanja naročil pa se bo predvidoma  nadaljeval tudi maja in junija. Globalna gospodarska kriza, s katero se soočamo po pandemiji koronavirusa, bo daljše obdobje resno vplivala na tržno povpraševanje po Evropi. To je pravzaprav botrovalo njihovi nujni čeprav nepopularni in predvsem bolečo reakcijo okolja in ljudi  v Velenju in okolici.

Gorenje je  že za  leto 2019 imelo poslovne izkaze  za  40 milijonov evrov izgube ter še  vedno v procesu prestrukturiranja, spremembe poslovnih modelov in reorganizacije  ki so jih izvajali za izboljšanje učinkovitosti in dobičkonosnosti in so  že dali pozitivne rezultate januarja in februarja 2020. Epidemija  je marca situacijo nenadoma povsem spremenila. Družba naj bi v marcu že ustvarila 1,1 milijona evrov dobička, namesto tega pa je ustvarila 11 milijonov evrov izgube, ter v prvem četrtletju skupno 20 milijonov evrov izgube. V prvi polovici leta zaradi padca povpraševanja na trgu in posledičnega padca naročil pričakujemo več kot 40 milijonov evrov izgube.

Med kriznimi ukrepi tudi preusmeritev v e-poslovanje in znižanje plač vodstvu

Izvajajo vrsto kriznih ukrepov za ublažitev posledic izpada prihodkov. Osredotočeni smo na povečanje prodaje, preusmeritev na e-poslovanje in spletno prodajo, zmanjšujejo  stroške, še naprej povečujejo proizvodno učinkovitost in znižujejo stroške materiala. Plače poslovodstva v celotni skupini  bodo znižane do 50 odstotkov. Mnogo tega je že dolga leta bilo  napihnjeno plače niso bile vezane na učinek ampak na  kriterije ki so izven ekonomije.

Kljub vsemu trudu in morebitni pomoči države glede na izgube dela v času pandemije, nastajajoča izguba  ki jo morajo nadomestiti v tem obdobju, bo znašala več kot 41 milijonov evrov. Samo državna pomoč ne zadostuje za preživetje podjetja.

Odpuščanja so skrajen, a nujen ukrep!

»Pred nami je svetovna gospodarska kriza in zagotoviti moramo, da bo družba preživela. Da bi nadomestili izgubo prihodka, je treba storiti dvoje: prodati več z večjo maržo ter znižati stroške,”  je izjavil dr. Lan Lin, predsednik Hisense International. “To je težko delo. Letos je treba za ohranjanje zdravega poslovanja po vsej skupini zmanjšati število zaposlenih. To nehvaležno nalogo moramo opraviti in prihraniti vsak cent, ki ga lahko. Seveda se zavedamo, da bo to sprožilo negativni odziv naših delavcev in širše javnosti. Tega ne želimo, vendar smo tovrstne ukrepe zaradi situacije prisiljeni sprejeti ne samo v našem, temveč se z njimi soočajo tudi v številnih drugih podjetjih po vsej Evropi in svetu.” Predavanje iz ekonomije sui generis

V Skupini Hisense Europe bodo  storili vse, da  v vseh svojih podjetjih poskušajo  pri zmanjšanju števila zaposlenih poleg odpuščanj uporabljenih  čim več drugih metod. V celotnem evropskem delu bo od 9309 zaposlenih tako presežnih 1250 delavcev, v slovenskem delu pa bo od 5580 zaposlenih presežnih 828 delavcev v podjetjih Gorenje (544), Hisense Gorenje Europe (155), IPC (84) in Gorenje Gostinstvo (45).Tisti ki so zadolženi za sodelovanje pri pripravi kriterijev  in načinu reševanja odpuščanja presežnih delavcev se naj pripravijo za trdo in konstruktivno delo.

Nobenega dvoma ni, da bodo kljub tem spremembam nadaljevali s proizvodnjo v Velenju ker  je  Velenje še vedno ključna in osrednja proizvodna lokacija za vso Evropo in tudi center za raziskave in razvoj, še posebej pomemben za celotno skupino Hisense na področju kuhalnih aparatov. Pa na spremenjene pogoje se je treba navaditi. Predvsem preklop na miselnost ki je drugačna od dosedanje ki je v mnogo čem vključevala več neekonomskih  elementov v poslovanje.

S tem morebitnim uspešnim zasukom in sprejetjem sedanjih nepopularnih ukrepom se ni bati za sožitje v okolju kjer se ta trenutno boleča zgodba odvija.

Vane K. Tegov

Mogoče vam bo všeč