Nekategorizirano

Na predvečer 100 letnice slovesno v Beltincih s pozivom državi po večji razvojni pomoči

Uvod v dvodnevno slavnostno dogajanje ob 100 letnici združitve Prekmurja z matico v Beltincih, danes bosta namrečv beltinskem parku pred župnijsko cerkvijo svečano bodoslužje, pozneje pa pri graščini tudi državna proslava, je pomenila proslava ob beltinskem občinskem prazniku, ki so se je udeležili tudi vidni slovenski politiki na čelu s predsednikom republike Borutom Pahorjem in cerkveni dostojanstveniki s kardinalom Francem Rodetom na čelu.

         

Beltinski župan Marko Virag je v svojem nagovoru spomnil, da so Beltinci simbolno kraj, kjer se je rodilo Prekmurje kot del slovenskega nacionalnega in državnega prostora. »Danes moramo pogumno stopati po poti povezovanja ter z znanjem in razvojno vizijo povezovati potenciale Prekmurja, Slovenije in Evrope. Le tako bomo vsem, ki so za svojo domovino s ponosom izbrali Prekmurje in s tem torej Slovenijo, omogočili družbeni napredek in blaginjo, ki si jo s svojim delom in vrednotami zaslužijo,« je povedal Virag.

V uredništvu spletnega časopisa V FOKUSU si dovolimo potrkati na nacionalno zavest naših bralcev in jih spodbuditi, da se danes, to je v soboto, 17. avgusta pridružijo množicislovenskih domoljubov z levega in desnega brega reke Mure, ki bo ob 17. uri spremljala svečano bogoslužje, ki ga bo ob številnih škofih in duhovnikih daroval ljubljanski nadškof in metropolit dr. Stanislav Zore. 

Slavnostni govornik, predsednik države Borut Pahorje v uvodu opozoril, da je spominsko obeležje, postavljeno na kraju, kjer se je pred 100 leti zbrala 20 tisoč glava množica, večen opomin in spomin na dogajanja po prvi svetovni moriji. “Po tistih burnih časih je intelektualno, politično, duhovno, tudi duhovniško jedro takratnih prekmurskih Slovencev dobro razumelo zgodovinski kontekst časa in na vse te načine utemeljilo zgodovinsko istovetnost Slovencev in si želelo in prizadevalo, da bi na obeh straneh Mure živeli Slovenci skupaj.” Praznovanje tega dogodka pa ni uperjeno proti kašnemu narodu oziroma narodni skupnosti, s katero sobivajo v Prekmurju, najmanj proti pripadnikom madžarske narodnosti, je povdaril Pahor.

Sklepno dejanje slovesnosti ob občinskem prazniku Beltincev je bilo pred župnijsko cerkvijo svetega Ladislava, kjer so beltinski župan Marko Virag, predsednik Borut Pahor in kardinal Franc Rode simbolno predali spominsko znamenje,ki ga je izdelal akademski kipar Mirko Bratuša, kardinal Rode pa ga je tudi blagoslovil.


 

Spominsko znamenje bo povezovalo tri osrednje objekte, grad, cerkev in občinsko stavbo. Ne gre za klasični kip, ampak je postavitev avtor zamislil kot aktivno urbano opremo s pršilci za vodo, ki bodo poleti hladili zrak v parku. Voda je pri tem tudi simbol Mure, reke, ki po duhovniku Jožefu Kleklu ne ločuje, ampak povezuje, vodni pršci pa predstavljajo meglice nad mursko vodo.

Spominsko znamenje je sestavljeno iz 27 stebrov, kar ponazarja število pomurskih občin, ki so povezane v enotno sporočilo, obenem pa simbolno poustvarja množico tistega dne, ko se je pred beltinsko cerkvijo zbralo čez 20.000 ljudi, ki so pozdravili združitev z matično domovino

Mogoče vam bo všeč