Nekategorizirano

Na Hrvaškem se bojijo drugega vala epidemije še pred poletjem.

Od minulega tedna  predvsem zaradi uvoženih primerov okužb velja nov seznam držav s poslabšano epidemiološko sliko, med 34 državami so zdaj tudi BiH, Kosovo in Srbija. Ob vstopu v našo državo morajo ti potniki v 14-dnevno karanteno, enako velja za slovenske državljane, ki pripotujejo iz tistih koncev. Ob začetku turistične sezone so tako na številnih mejnih prehodih večurne čakalne dobe, s koncem šolskega leta pa gre pričakovati še večjo gnečo. Še spomnimo, Avstrija je na začetku junija po dolgem omahovanju odprla meje tudi za slovenske državljane, Slovenija pa za avstrijske dan pozneje, toda naši severni sosedje še vedno vztrajajo pri nadzoru, da bi preprečili nezakonite migracije, o stanju, ki nedvomno ovira zagon turistične sezone, bosta na današnjem srečanju razpravljala tudi zunanja ministra Alexander Schallenberg in Anže Logar.

 A da novi koronavirus še ne izgublja moči, potrjujejo številni primeri okužb predvsem v državah južneje od Slovenije. Na Hrvaškem je krizni štab po večtedenskem premoru včeraj znova sklical novinarsko konferenco in obravnaval skrb vzbujajoče stanje. Število okuženih se namreč od četrtka znova povečuje, v petek jih je bilo 12, v soboto 19, včeraj pa po podatkih do 14. ure 18; skupno so pri naši južni sosedi tako potrdili 2317 primerov, 71 je trenutno aktivnih okužb.

Med turisti, na Hrvaškem jih je več kot 205.000, za zdaj ni okuženih, a so zavoljo preprečitve novega izbruha, ki bi lahko glede na dragoceno vlogo turizma tamkajšnje gospodarstvo dotolkel, naznanili tudi postopke za ravnanje ob morebitni okužbi med počitnikovanjem v njihovih državi. Tiste, pri katerih bodo potrdili covid-19, ne bodo  potrebovali zdravljenja v bolnišnici, bodo pa jih prepeljali v vnaprej določene objekte za organizirano izolacijo obolelih in karanteno zdravih gostov, ki so bili v stiku z okuženimi. To bodo izvajali v hišah, apartmajih, mobilnih hiškah, je naznanil hrvaški zavod za javno zdravstvo.

Stanje je izjemno skrb vzbujajoče tudi v Severni Makedoniji, kjer so v soboto zvečer sporočili 185 novih okužb in enajst smrti, med obolelimi je tudi župan Skopja Petre Šilegov, ki je sporočil, da se sicer počuti dobro in da ne potrebuje bolnišnične obravnave. Novi koronavirus ne popušča niti v Srbiji, kjer so kot prvi v Evropi kljub vnovičnemu povečevanju primerov okužb, vsak dan jih je več kot 90, včeraj izvedli enkrat že prestavljene parlamentarne in lokalne volitve.

Žarek upanja pa je posijal v Španiji, kjer so včeraj uradno odpravili izredne razmere, ki so jih uvedli pred 14 tedni. Španci se tako lahko prosto gibljejo po državi, odprli so tudi meje za državljane EU, razen za Portugalce, ki bodo morali počakati do 1. julija. 

Mogoče vam bo všeč