Nekategorizirano

Na današnji dan pred 100 leti. Bo prekmursko leto 2019 res prekmursko?

Vstopili smo v leto 2019, ko bomo Prekmurci, upam pa, da tudi Slovenci proslavili 100 letnico združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom. 

Že res, da se za praznovanje pripravljajo na državni ravni, da se pod taktirko nekdanjega predsednika RS in zadnjega partijskega šefa Milana Kučana pripravlja regijsko praznovanje in da se na 100 letnico pripravljajo tudi v soboški škofiji in v slovenski RKC. 

Svoj prispevek k 100 letnici bo pridalo tudi uredništvo spletnega časopisa V FOKUSU s serijo objav informacij o dogodkih izpred 100 let. Zlasti bomo postregli s takšnimi, ki bodo sicer v “uradnih” državnih in regijskih praznovanjih preprosto zamolčani. Razumljivo,kajti nosilci osamosvojitvenih teženj so bili v glavnem slovensko zavedni katoliški duhovniki!

Danes objavljamo prvo v seriji kratkih zgodbic o osamosvojitvenih težnjah med prekmurskimi Slovenci. Kajti, bilo je na današnji dan, 14. januarja 1919. 

Pred 100 leti 14. januarja 1919 (objavljeno v Novinah 9. 2. 1919) katoliški duhovniki zalske županije sprejmejo “načrt” avtonomije Slovenske krajine (Prekmurje s Porabjem). 
Katološki duhovniki so v letu 1918 in v začetku 1919 iskali pravni okvir, kako uresničiti versko, jezikovno, kulturno in ekonomsko avtonomijo Slovencev, živečih na področju Slovenske krajine. To so najprej, tako kot leta prej, iskali v okviru Avstro-Ogrske države (glej Bogojinski narodni svet 1. december 2018 -župnik Bašša Ivan), pozneje, že 14. januarja 1919, pa je skupščina (spravišče) katoliških duhovnikov zalske županije odločila pozvati vse duhovnike v Slovenski krajini, posebej tiste v železni županiji, k sopodpisu “Načrta ali plana autonomije, štreoga je spravišče dühovnikov, Zaladske županije, 14. jan. 1919 soglasno sprijalo”. V tej so duhovniki zapisali, da se mora upoštevati volja ljudstva (referendum) in odločitev mirovne konference v Parizu.

Celotno besedilo “Načrta avtonomije”:

(https://goo.gl/w8Hweh)

Mogoče vam bo všeč