Nekategorizirano

Na današnji dan leta 1991 prva žrtev slovenskega osamosvajanja, včeraj obudili spomin na Pekrske dogodke

Mariborska mestna občina je včeraj v Pekrah pripravila spominsko slovesnost, na kateri so obudili dogajanja 23. maja 1991, ko je takrata JLA  obkolila učni center teritorialne obrambe v Pekrah. Letošnja 29. obletnica enega ključnih dogodkov za slovensko osamosvojitev je zaradi koronevirusa ostala brez tradicionalnega pohoda. Na slovesnosti so posadili šest vrtnic, ki naj bi simbolizirale odločen odpor Mariborčanov in Slovencev v osamosvojitvenem procesu.

Vseeno se je zbralo več kot sto ljudi, predstavnikov veteranskih in domoljubnih organizacij, vojske, policije in občine, pa tudi občanov, ki so obeležili spomin na 23. maj 1991, ko je tedanja Jugoslovanska ljudska armada (JLA) od slovenske Teritorialne obrambe (TO) zahtevala naj ji izroči nabornike prve generacije, ki je služila vojaški rok v vrstah TO, in s tem v slovenskem jeziku. Tedanjemu ravnanju JLA so se uprli tako domačini iz Peker, kot iz Maribora in širše okolice, ter JLA preprečili dostop do centra in nabornikov. 

VIDEO: Da je dogajanje izpred 29 let še vedno živo, nam je dejal državnozborski poslanec Franc Breznik, takrat pripadnik prve generacije nabornikov slovenske vojske.

Ob tej priložnosti so v učnem centru odprli razstavo fotografij, časopisnih člankov in dokumentov, povezanih z osamosvojitvenimi dogodki.

Dames pa mineva 29. let od tragičnega dogodka, povezanega z osamosvojitvenim dogajanjem. Pod kolesi bojnega vozila je namreč končal Jožef Simčik, prva smrtna žrtev osamosvajanja. Tako kot mnogi drugi zavedni Mariborčani, ki so z živim zidom onemogočili dostop vojakom JLA do učnega centra, je tudi Simčik stopil pred bojno vozilo in tragično končal pod kolesi.

b.c.

Mogoče vam bo všeč