Ne najbolj zdrav in in še manj razumen Putin: foto GettyImages
EvropaPolitika

Morda niste vedeli: “Prepovedano in zadržano medijsko poročilo kaže, da ima Putin raka. Kremelj govorice kategorično zanika.”

Ruski predsednik Vladimir Putin naj bi imel raka na ščitnici,  bi naj pokazala  dalj časa trajajoča   preiskava predsednikovega zdravja, ki so jo opravili ruski novinarji  iz Project Media. “Putina zdaj spremlja velika ekipa zdravnikov, vključno s kirurgom, specializiranim za raka ščitnice,” je poročilo navedla italijanska agencija ANSA.  Kremelj je zanikal govorice o raku v predelu glave.

 

“To so izmišljotine in laži,” je za ruske medije povedal Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov. Agencija ANSA je spomnila , da so v Rusiji Project Media na zahtevo generalnega tožilstva prepoznali kot nezaželeno organizacijo in jo ukinili. Enostavno, kot da s tem resnice o tem ni. To je Rusija.

 

Ukrajinska agencija Unian je iz poročila poudarila, da naj bi ostarelemu Putinu, ki naj bi oktobra praznoval 70. rojstni dan, všeč pomlajevalni “spa”, ki temelji na tradicionalni medicini z Altajskega gorovja. Te kopeli naj bi mu priporočil sedanji minister za obrambo Sergej Šojgu. Čeprav ni prepričljivih dokazov o njihovi uporabnosti, je Putin zadovoljen, predsednikovemu zgledu pa naj bi sledili tudi drugi pripadniki ruske elite, med drugim moskovski župan Sergej Sobjanin in prvi človek plinskega  velikana Gazprom Aleksej Müller.

Dvomi o Putinovem zdravju so se ponavljali in se zdaj  še dodatno stopnjujejo zaradi Putinovega ukaza o invaziji na Ukrajino, ki se nadaljuje 37. dan in doslej ruskim vojakom ni prinesel  večjih uspehov, razen morda osvojitve Hersonske regije na jugu.

Prejšnji mesec je beloruski predsednik Aleksander Lukašenko v intervjuju za japonsko televizijo TBS zavrnil ugibanja o Putinovem zdravju. Ruski predsednik je po njegovih besedah ​​”v boljši formi kot kdaj koli prej”.  Če se zlažeš,  je vse v najboljšem stanju.

Predstavniki zahodnih držav so večkrat izjavili, da se je Putin uštel,  ko je sprožil napad na Ukrajino. Britanski premier Boris Johnson je ruskemu predsedniku dejal, da ravna neracionalno. Nizozemski premier Mark Rutte ga je označil za “popolnoma paranoičnega”.

 

Lukašenko je vse te trditve zavrnil. “Zahod in tudi vi bi si  morali te neumnosti izbiti iz glave,” je beloruski predsednik dejal predstavnikom japonskih medijev. “Putin je popolnoma fit, je v boljši kondiciji kot kdaj koli prej … Je popolnoma zdrav človek, psihično in fizično, je športnik,” je dodal Lukašenko.

Avtoritativni beloruski voditelj je dal ruski vojski ozemlje svoje države za napad na Ukrajino, a še vedno nerad vstopi v odprto vojno z Ukrajinci.

Hudo je če je svet in soseščina odvisen od bolezni nekega  avtokrata.  In muhavosti z katastrofalnimi posledicami  njegove neuravnovešenosti.

Kdo ga lahko ustavi in pozdravi!?

Pripravil in prevedel: Vane T. Costa

vir: Česke noviny

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa