Maia Sandu, predsednica Republike Moldove
Evropa

Moldavska predsednica Maia Sandu: Moldavske oblasti ne vidijo groženj iz Pridnestrja.

Lebdeča in nevidna negotovost zapolnjuje nebo nad to nekdanjo republiko iz časov SZ.

Četudi so ruske čete  nameščene na tem območju, Moldovske oblasti ne vidijo nobenih groženj iz Pridnestrja, kjer se nahajajo ruske čete. To je v soboto povedala predsednica Maia Sandu na brifingu po pogovorih z ameriškim državnim sekretarjem Anthonyjem Blinkenom, na katerem so razpravljali o razmerah v Ukrajini in o pomoči Moldavije pri sprejemanju beguncev iz te države. Teh je do danes več kot 200 tisoč.

Begunci iz Ukrajine v Moldovo. (Foto twitter)

»Pozorno spremljamo Pridnestrje, kjer so nameščene ruske čete. Zdaj ni nobenih znakov, da bi tamkajšnje čete morda sodelovale v sovražnosti,” je dejala Maia Sandu.  Je pa kljub temu, da temu pravijo da so to mirovne enote, ki os tukaj  ostale po zamrznjenem konfliktu   pred tridesetimi leti, je občutek da jih  več kot prej. Bojazen o njihovi morebitni vključitvi v vojaške operacije na ukrajinskih tleh na strani Rusije je še kako prisotna. Samo za ilustracijo Odesa je iz  Kišinjeva, glavnega  mesta  Moldove oddaljena 175 kilometrov.

To nič ne zmanjša tesnobnost in občutek napetosti v zraku.  Poleg tega da je beguncev iz Ukrajine v Moldovi veliko, nekateri izmed njimi  nadaljujejo pot do Romunije in naprej, v še  kar velikem  številu.

Priče pravijo,  da se razdalja od 450 kilometrov  in pot iz Moldove do Bucareste,  romunske prestolnice,  spremeni v nočno moro in polno stresnih situacij in negotovosti. Njihova negotovost se z oddaljenostjo od rojstne domovine ne zmanjšuje marveč se povečuje.

vir: RIA Novosti@VTC

Foto: AP2022

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa