Maia Sandu in Vololdmir Zelenski (foto: bgdnes)
EvropaV fokusu

Moldavija za obrambo pred hegemonističnimi težnjami Rusije nujno potrebuje več kot 200 milijonov evrov

Moldavija  takoj potrebuje 250 milijonov evrov (275 milijonov dolarjev) za posodobitev svojih oboroženih sil, potem ko je Rusija lani vdrla v sosednjo Ukrajino, je dejal visoki obrambni uradnik v prozahodni državi, poročata Reuters in BTA(beloruska tiskovna agencija).

 

Izhodišče za  spremembo javnega mnenja v smeri razvoja obrambnega sektorja je bil seveda šok februarja 2022, je dejal Valeriu Miha – državni sekretar za obrambno politiko in reformo nacionalne vojske, na forumu o nacionalni varnosti v prestolnici Kišinjev. Takrat ko je Rusija napadla suvereno državo Ukrajino.

 

Z drugimi besedami, obdobje romantike s sanjami o večnem miru je mimo, potreben je drug pristop, je na forumu dejal Miha. Čeprav ima Moldavija  v ustavi  zapisano svojo  nevtralnost, ne more sedeti križem rok.

»Po našem mnenju je za modernizacijo oboroženih sil potrebnih 250 milijonov evrov«, je opozoril državni sekretar za obrambno politiko.

Ena najrevnejših držav v Evropi, nekdanja sovjetska republika Moldavija, si prizadeva za članstvo v Evropski uniji, ne pa tudi za članstvo v Natu, saj je načelo nevtralnosti zapisano v njeni ustavi.

Moldavska predsednica Maya Sandu je že večkrat obsodila vojno Rusije v Ukrajini, zaradi katere so deli raket, izstreljenih v spopadu čez mejo, padli na njeno ozemlje.

Obdobje romantike s sanjami o večnem miru je mimo, potreben je drug pristop

Moldavija se znova pritožuje, da za destabilizacijo v državi stoji Rusija. Odkar je Sandujeva leta 2020 prevzela položaj z mandatom za boj proti korupciji in približevanje Evropi, je država prejela izdatno zahodno financiranje. Miha je izpostavil, da naj bi Moldavija letos prejela 87 milijonov evrov iz Evropskega sklada za mir, poleg tega pa naj bi se njen proračun povečal za 80 milijonov evrov.

Država z 2,5 milijona prebivalcev je Moldavija še vedno obremenjena s prisotnostjo proruske separatistične države Pridnestrje, 30 let po kratki vojni, ki jo je spopadla z novo neodvisno moldavsko vojsko. Absurd je,  da je  Dnipro-Pridnestrje  še bolj revna regija ter da jo v celoti obvlada njihova lokalna mafija. V njihovem »glavnem« mestu Tiraspolu je konjska vprega v strogem  centru mesta vsakdanja slika kot so kipi Lenina in ostalih »klasikov« marksizma. Važno je da so kot »zajedalec«  v telesu  moldavske države tam po naročilu.

V Pridnestrju ostaja približno 1500 ruskih “mirovnikov,”  njihovi voditelji Ukrajino obtožujejo, da jih želi izgnati.

Moldavija Rusiji očita, da jo želi destabilizirati. Kar je že sedaj jasno, brez satelitskih posnetkov.

Vir: bta@vtc

Foto: Bgdnes

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa