Zaseženo orožje in strelivo(foto: PUC)
Črna kronikaLokalnoNotranje zadeveSlovenija

Na Koroškem, moškemu osumljenemu nasilja v družini, zasegli več nabojev, smodnika in pirotehničnih izdelkov. Se je pripravljal za »vojno«?

Na Koroškem so policisti  v preteklih dneh opravili hišno preiskavo pri moškem, ki so ga pred tem obravnavali zaradi suma storitve kaznivega dejanja nasilje v družini in mu izrekli tudi ukrep prepovedi približevanja. Vprašanje  je ali je  za to poskrbel po izrečenem ukrepu ali pa še prej pa je to uspešno »kamufliral«.

Foto: PUC

 

Pri hišni preiskavi so našli in zasegli več kot 800 nabojev za  različne vrste orožja, nekaj manj kot 500 cm vžigalne vrvice,  okoli 260 g smodnika, več kot 30 različnih pirotehničnih izdelkov katerih glavni učinek je pok in je njihova uporaba v Sloveniji prepovedana. Prav tako so mu zasegli tudi manjšo količino prepovedane droge, najverjetneje kokaina.

Osumljenega bodo poleg kazenske ovadbe zaradi suma storitve kaznivega dejanja nasilje v družini, ovadili še zaradi suma storitve kaznivega dejanja nedovoljena proizvodnja in promet orožja in eksploziva. Sledita še prekrškovna postopka zaradi posesti prepovedanih pirotehničnih izdelkov in prepovedane droge.

“Sistematska” hramba(foto: PUC)

Ali obstaja kakšen zdravnik, da takšne ljudi “pregleda” preden dobijo  v posest orožje in strelivo ali pa enostavno kot na  »divjem zahodu« vstopiš v trgovino z orožjem pokažeš kaj rabiš, plačaš dobiš vrečko(kot da bi šel po kruh) stopiš ven in si oborožen in nevaren za potencialno okolico in potencialno  število ljudi. Kako preprosto in kako nevarno.  Kaj je bistvo ureditve glede  posedovanja orožja in streliva, možen dostop in ob neupoštevanju zadržkov sankcionirati ali otežiti dostop ter temeljiteje spoznati in obravnavati  morebitnega upravičenca  ter njegove razloge za posest orožja?

Po pogostosti obravnavanja primerov posesti orožja in streliva, kaže da je  sama rešitev tega vprašanja  daleč od optimalnega.

Vane T. Costa

Vir in foto.puc&vtc

Mogoče vam bo všeč