Pogovori o sodelovanju Interpola z agencijami in državami članicami EU(foto Interpol)
Notranje zadeveosveščanje potrošnikovpredsedovanje Svetu EU - SLO 2021

Minister Hojs: Interpol ima pomembno vlogo v boju proti mednarodnemu kriminalu. O nujnem sodelovanju med njim in evropskimi agencijami in agencijami držav članic EU.

Slovenski minister za notranje zadeve Aleš Hojs je na povabilo generalnega sekretarja Jürgena Stocka danes, petek 10. decembra,  obiskal sedež Generalnega sekretariata Interpola v Lyonu.

Sogovornika sta pozdravila odlično sodelovanje slovenske policije s to pomembno policijsko organizacijo, ki je po ministrovih besedah ena ključnih za zagotavljanje varnosti v svetu. »Interpol ima pomembno vlogo v boju proti mednarodnemu kriminalu, s tem pomembno prispeva k varnosti v svetu.« Ob tem je minister Aleš Hojs povedal, da je Slovenija glede na globalni indeks (Global Peace Index) o stanju miru in varnosti sveta peta najvarnejša država na svetu.

K tej visoki oceni je treba dodati, da si večji del ocene Slovenija »pridela« zahvaljujoč prirojeni in mentalni soodvisnosti z kulturo in podnebja, kje živimo. So pa okoliščine na katere se ne da vplivati in jih prinese globalni duh časa, z vsemi pritiklinami, tudi kriminal sodi na žalost med njimi.

Srečanje z generalnim sekretarjem Interpola-spodaj reka Ron-Rhône

Minister Hojs in Stöck sta poudarila pomen sodelovanja med Interpolom ter državami članicami in agencijami EU. Ob tem sta se zavzela za usklajene aktivnosti in za izogibanje podvajanju aktivnosti med organizacijo in dejavnostmi znotraj EU. »Veseli nas, da je Interpol med slovenskim predsedovanjem Svetu EU s svojimi predstavitvami in izkušnjami konstruktivno sodeloval pri nekaterih aktivnostih v okviru pristojne delovne skupine Sveta EU,« se je minister zahvalil generalnemu sekretarju. Dodal pa je še, da so se med slovenskim predsedovanjem Svetu EU države članice poenotile v stališču, s katerim so se začela pogajanja za sklepanje novega sporazuma o še tesnejšem sodelovanju med EU in Interopolom.

 

Vse države  morajo delati čim več ali največ na temu, da »poslabšajo« pogoje za  delo pojavom  in dejanjem,  ki ji pravzaprav preganjajo in zoper katere se borijo. S tem je opravljena polovica dela agencij in služb s tega področja.

 Vane T. Costa

Vir v pomoč: MNZ

Foto: Interpol

 

Mogoče vam bo všeč