Vlastimil Válek, bodoči češki zdravstveni minister- foto DVTV
EvropakoronavirusZdravje

Češka uvaja obvezno cepljenje za starejše od 60 let-vprašljivo trajanje tega odloka.

Odhajajoča češka vlada premierja Andreja Babiša se poslavlja z uvedbo obveznega cepljenja proti covidu-19 za vse prebivalce, stare 60 let in več. Odlok, ki ga je pripravilo njihovo  ministrstvo za zdravje, je bil v tamkajšnjem uradnem listu objavljen danes, cepljenje pa bo obvezno od 1. marca prihodnje leto, navaja Aktualné.cz. Koliko je možnosti da ta odlok zaživi pa ni znano.

Obenem Češka uvaja obvezno cepljenje za zdravstvene delavce in zaposlene v domovih za starejše, za študente medicine, policiste, gasilce in vojake. Skratka v dejavnostih kjer so vsakodnevno v stikih z rizičnimi skupinami in morebitnimi okuženimi.

Ali bo odlok obveljal, je sicer še vprašanje, saj so predstavniki prihajajoče vlade, ki jo sestavlja pet liberalnih in konservativnih strank, jasno izrekla proti  takšni in tovrstni obveznosti. Prihodnji minister za zdravje Vlastimil Válek, ki bo imel možnost odlok preklicati, ga je označil kot “korak v napačno smer”. Primopredaja  poslov s dosedanjega  na novi kabinet naj bi sicer potekala v decembru.

Na Češkem proti covidu-19 ni polno cepljenih še skoraj pol milijona ljudi, starih 60 let in več. Polno cepljenih je sicer 83 odstotkov starejših od 60 let. V domovih za starejše ter v zdravstveni oskrbi in negi je cepljenih le 65 odstotkov zaposlenih.

Na današnjem srečanju kandidata za ministra za zdravje Vlastimil Válek s predsednikom Milošem Zemanom je bila osrednja tema  epidemija covid-19. Ponovil je, da zavrača obvezno cepljenje po starostnih kategorijah, o čemer je obvestil tudi predsednika. Odlok o obveznem cepljenju, ki je bil v petek objavljen v zborniku zakonov, bo po njegovih besedah ​​zagotovo spremenjen, oziroma bo imel kratko življenjsko dobo.

Upajmo da se bo situacija do morebitnih spremembah že zadosti izpela  in da se bo s cepljenjem doseglo  to kar je potrebno. Brez kazanja mišic za početja ki imajo za cilj nabiranja političnih točk.

Vane T. Costa

Vir : TK Vlastimila Váleka

Foto: DVTV

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa