Nekategorizirano

Mineva 65. dan epidemmije Covid 19: V Sloveniji 48.179 testiranj, 15 novih okužb, 1.388 potrjenih primerov okužb, 81 umrlih

Po zadnjih uradnih podatkih je bio v Sloveniji opravljenih 48.179 testiranj, ugotovljenih 15 novih primerov okužb s Covid 19, doslej 1.388 potrjenih primerov okužb, 81 smrtnih primerov. Čeprav se epidemija novega korona virusaa počasi umirja, pa tudi v teh predprazničnih in prazničnih dneh ostaja v veljavi odlok, ki zaradi epidemije novega koronavirusa prepoveduje zbiranje na javnih krajih in prehajanje občinskih meja. Kot so napovedali na policiji, bodo spoštovanje prepovedi preverjali tudi pred in med prvomajskimi prazniki. Prirejanje piknikov v naravi ni dovoljeno, so ob tem pojasnili. 

V ljutomerskem domu za starejše občane, enem od največjih žarišč epidemije Covid 19 v Sloveniji, se razmere počasi umirjajo. Danes je bilo v domu na SARS-CoV-2 pozitivnih 39 stanovalcev. Zdrave stanovalce, ki so jih preventivno preselili v  Bioterme Mala Nedelja, postopoma selijo nazaj v DSO v Ljutomer. Upajo, da se bo trend normalizacije razmer v njihovem domu nadaljeval tudi v prihodnjih dneh.

Preberi še:

 https://vfokusu.com/post/542632/tomislav-nemec-dso-ljutomer-ne-dso-bolnisnice-so-kadrovsko-usposobljene-in-opremljene-za-zdravljenje-covid-19

Stanovalci doma so že daljše obdobje izolirani v svojih sobah, nimajo obiskov svojcev in prostovoljcev, ne morejo se srečevati med seboj. Tudi zaposlenih DSO LJutomer, ki stanovalce poznajo in so jim prej lahko izpolnili marsikatero željo, je sedaj bistveno manj. Kljub temu v domu pravijo, da so stanovalci razumevajoči in potrpežljivi.
Prizadevajo si, da bi bilo njihovo življenje v izolaciji čim bolj znosno, zato jih v okviru možnosti v skladu z varnostnimi pravili in navodili zdravstvene stroke obiskuje fizioterapevtka, socialna delavka in tudi direktor doma, ki jih je obiskal tudi danes. Stanovalci so vseh obiskov veseli, direktorja so seznanili s svojimi osebnimi željami, veseli so bili tudi informacije, da se epidemija v domu umirja. V domu se zavedajo njihovih potreb po socialnih stikih, zato so se dogovorili, da stanovalce obiskuje Urška Kunčič, diplomantka socialne gerontologije AME, ki beleži njihove želje, predvsem pa jih vzpodbuja, se z njimi pogovarja in po želji vzpostavi tudi video ali telefonski stik s svojci.
Njihovi prošnji za pomoč prostovoljca / prostovoljke z ustreznimi izkušnjami in znanji, ki bi lahko pomagal pri psihosocialni oskrbi stanovalcev se je odzvala Mateja Vavtar, organizatorka socialne mreže iz Murske Sobote, ki se preko telefona pogovarja s stanovalci, ki si to želijo. Ko bodo razmere dopuščale pa je pripravljena stanovalce tudi obiskovati.
Vsi stanovalci imajo v sobah nameščene sodobne smart TV, poleg rednih obrokov jim postrežejo tudi s kavo, čajem, drugimi napitki in piškoti.

Včeraj na 5. dopisni seji zasedal svet zavoda DSO Ljutomer

Po seji je predstavnik lokalne skupnosti Občine Ljutomer Andrej Lah povedal:

“Zaključki seje so bili, da se strinjamo z vsemi ukrepi, ki sta jih izvedla direktor in strokovna vodja DSO Ljutomer, da ne pristajamo na anonimke in neresnične trditve, da v domu niso sledili navodilom strokovne službe. Pozdravljamo, da si je minister za zdravje vzel čas in prišel v dom pogledat kako v bistvu deluje. Vodstvu doma in zaposlenim posebej izrekam zahvalo. Moramo vedeti, da socialni domovi so socialni domovi, niso zdravstvene ustanove in verjamem, da bodo to krizo, ki se je zgodila uspešno pripeljali do cilja s strokovno pomočjo Splošne bolnišnice Murska Sobota in Zdravstvena doma Ljutomer. Vemo pa tudi, da je direktor doma pač čuten socialen človek in bi mogoče želel več, kot pa so zdravstveni normativi. Mogoče je tu prišlo do kratkega stika, drugače pa mu zaupam stoodstotno.” 

Mogoče vam bo všeč