SlovenijaVečzanimivozgodovina

Mineva 30 let od izbrisa: zaznamujmo ga skupaj!

26. februarja 1992 so slovenske oblasti iz Registra stalnih prebivalcev Slovenije nezakonito izbrisale 25.671 ljudi.

Skupno jim je bilo vsaj dvoje, da so:

  • povsem legalno s stalnim prebivališčem živeli v Sloveniji,
  • izvirali iz republik nekdanje Jugoslavije.

Včeraj so bili še stalni prebivalci_ke, danes (brez obvestila, brez opozorila in brez možnosti pritožbe) pa so prenehali obstajati. Postali so izbrisani in posledično so jim bile odvzete številne človekove pravice.

Zaznamovali bomo 30 obletnico: sporočite nam interes za sodelovanje

26. februarja 2022 bo torej minilo 30 let od tega dejanja, ki sta ga tako slovensko ustavno sodišče kot Evropsko sodišče za človekove pravice označili za kršitev človekovih pravic.

V Amnesty International Slovenije načrtujemo aktivnosti za zaznamovanje obletnice. Vanje želimo vključiti vse, ki bi bili pripravljeni kot prostovoljke_ci sodelovati, zlasti z organiziranjem zaznamovanja obletnice v svojem lokalnem okolju.

Poleti 2022 smo v fazi priprave aktivnosti, zagotovo bo med njimi predlog, da se organizira branje pričevanj izkušenj izbrisanih: na primer na lokalnem radiu, z dogodkom na Facebooku, na spletnem ali fizičnem dogodku ipd.

Na tem mestu bomo v prihodnjih tednih objavljali podrobnejše informacije, že zdaj pa ste toplo vabljeni, da se nam javite (pišite nam na [email protected] s pripisom: Interes za 30 let izbrisa), če ste pripravljeni sodelovati pri zaznamovanju obletnice, npr. z organiziranjem branja pričevanj.

Foto: Spomladi 2008 smo AI Slovenije, Mirovni inštitut, Mestna občina Ljubljana in Studio Poper pripravili t. i. komunikacijsko intervencijo. Med drugim smo v izjave izbrisanih odeli Hribarjevo hišo v Ljubljani.

Kako je potekal izbris in kakšne so bile posledice?

Na Mirovnem inštitutu so ob 29. obletnici pripravili spodnjo celovito infografiko (kliknite na sliko, da se vam odpre v večjem formatu v obliki pdf). Več informacij pa najdete tudi na naši spletni podstrani (kliknite tukaj).

 

 

vir: https://www.amnesty.si/zaznamujmo-30-let-izbrisa

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Slovenija