Dogodki in prireditveizobraževanjeKulturaLokalnoSlovenijaTurizemV fokusuzgodovina

Na Ptuju se začenjajo XIV. rimske igre – vrnimo se v preteklost

Na Ptuju obujajo dva tisoč let stare rimske zgodbe, ki temeljijo na najmogočnejšem obdobju v zgodovini najstarejšega slovenskega mesta.

Konec te tedna se bo naše najstarejše mesto Ptuj znova prelevilo v rimski Poetovio. Mesto bodo zavzeli “rimljani”

Začnejo se namreč tradicionalne, že 14. Rimske igre. Gre za svojevrstno doživetje, in če vseh teh gladiatorjev, legionarjev, senatorjev in vseh ostalih Rimljanov ter vseh z njimi povezanih običajev še niste doživeli, potem jih morda lahko prav letos.

Letošnja prireditev bo trajala od 19.8. do 22.8.2021.

Rimski zgodovinar Tacit v zgodovinskem delu Historia opisuje dogodek v Poetoviu leta 69 kot enega izmed ključnih v zgodovini rimskega imperija in je prvi pisni vir, ki omenja mesto Ptuj. V naslednjih letih bodo RIMSKE IGRE postale ena pomembnejših prireditev v tem delu Evrope. Obudimo skupaj tisočletno tradicijo in skupaj pišimo zgodovino za prihodnje rodove. Na osnovi dosedanje usmerjenosti programov v staro rimsko tematiko v društvu POETOVIO LXIX razvijamo program imenovan Rimske igre. Dogajanje je terminsko postavljeno v drugo polovico avgusta. Zgodba časovno zajema dogodke in običaje rimskega Poetovia leta 69, ko je bil v takratnem rimskem taboru zbor vojskovodij Podonavskih legij. Zbor je vodil Markus Antonius Primus, ki je zbrano vojsko popeljal proti Rimu, ga osvojil in predal poveljstvo izvoljenemu cesarju Vespazianu. Takratni Ptuj – Poetovio je imel čez 40.000 prebivalcev, od tega do 10.000 legionarjev, bil je zadnji branik imperija, s kovnico denarja, carinsko upravo in davkarijo. Bil je največje mesto daleč naokrog. Na temeljih stare jantarjeve poti je tudi takrat bil trgovsko središče, z veliko frekvenco takratnih »turistov«. Zgodbe iz življenja takratnih veljakov, vojščakov, svobodnih ljudi in sužnjev bomo obudili v naših predstavah.

Projekt rimske igre temelji na nadgrajevanju. V letih 2008 – 2012 smo pripravili osnove za širjenje zgodb in dogodkov, tako na kvalitativnem kot časovnem delu. V letu 2016 smo odprli našo novo lokacijo na Štukih in jo imenovali Rimski Kamp Poetovio, ki je inovativni projekt prikaza življenja v starem Rimu. Replika rimske opekarske peči je edinstvena v tem delu Evrope in je osnova za eksperimentalno arheologijo, ki jo izvajamo v sodelovanju s strokovnjaki.

V letu 2012 so bile V. rimske igre največji poletni projekt partnerskega mesta Ptuj v projektu Evropske prestolnice kulture.

Simpoziji in srečanja pripomorejo k vzpostavitvi arheološkega oddelka, ki je podaljšek univerze. S tem pridobimo študente, ki skozi vse leto raziskujejo in odkrivajo nova znanja in ugotovitve.

S tem projektom Društvo POETOVIO LXIX postanejo najresnejši ponudnik zgodb v turističnem prostoru srednje Evrope. Rimske zgodbe postanejo prepoznavni znak Ptuja in prerastejo v blagovno znamko. S sistematičnim pristopom lahko projekt doseže velike razsežnosti in pripomore k tržnemu uspehu.

Osnovni koncept je tako vzpostavljen. Za večji zagon in prepoznavnost iger je potrebno vključiti širši krog udeležencev in dodati še več znanstvenih vsebin. Z rimskimi igrami Ptuj pridobi na prepoznavnosti in obudi tisočletja stare in skoraj pozabljene zgodbe o svoji veličini in pomembnosti.

Vabimo vas, da postanete del zgodbe, ki razkriva vse čare in mogočnost zgodovine. Pridružite se imperiju in okusite slast slave!

Več informacij o dogodku najdete na http://www.rimskeigre.si/

 


Mogoče vam bo všeč