Nekategorizirano

Migrant, ki je vlomil v vikend: Slovenija je idealna za azil, v Ljubljani bi bil dve ali tri leta!

Ahmed Faham decembra na novomeškem sodišču krivde za vlom v Čurilah ni priznal, zatrjeval je le, “da je v Slovenijo prišel kot ilegalec.” Okrožna tožilka je Ahmedu Fahamu za priznanje krivde za tihotapljenje in majhno tatvino predlagala eno leto zapora, 1200 evrov denarne kazni in izgon iz države za pet let. Ker Ahmed Faham krivde ni priznal, bo potrebno sojenje, v tem času čaka v priporu.

Kakšno razdejanje so povzročili migranti verjetno ni potrebno še enkrat ponavljati. Je pa v preiskavi Ahmed Faham povedal, da je Alžirijo zapustil pred enim letom. Najprej je šel v Turčijo, potem v Grčijo in naprej v Makedonijo in Srbijo, v Bosni in Hercegovini naj bi bil več kot pol leta. Hrvaška policija naj bi ga trikrat vrnila na bosansko stran. Tudi v Slovenijo je poskušal večkrat vstopiti, septembra tretjič, je dejal. In nadalje povedal: “V Bosni so mi rekli, da je Slovenija azil, zato sem se odločil, da grem živet v Ljubljano. Tam bi bil dve ali tri leta, potem bi se odločil, kako naprej.”

Alžirec, sprovajalec oz. tihotapec, je na sodišču povedal, da so sredi septembra državno mejo nezakonito prestopili na Kolpi, v skupini jih je bilo osem. Na hrvaški strani so ukradli čoln, v katerega jih je šlo lahko pet, zato so trije Kolpo preplavali. Za Ahmeda so bili obremenjujoči nekateri drugi migranti iz skupine. Tako je eden povedal, da je Ahmed v Bosni stopil do njega in še nekaterih drugih in jim rekel, naj plačajo 100 evrov, da jih bo vodil do Slovenije, ker da pozna pot, saj naj bi že prej vodil državljane Bangladeša iz Bosne v Slovenijo.

Važno je, da ima Slovenija pri migrantih odlično reklamo. Ampak, saj smo varna država, kajne minister Pokljukar?

uredništvo/vfokusu

Mogoče vam bo všeč