Dogodki in prireditveGospodarstvoSlovenija

Predsednik Obrtno-podjetniške zbornice Branko Meh na 53. MOS: Zapiranja malega gospodarstva si ne moremo več privoščiti

Včeraj 19.9.2021 je svoja vrata zaprl že 53. Mednarodni sejem obrti in podjetnosti, na katerem se predstavlja tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije skupaj s svojimi člani, sekcijami, območnimi zbornicami in partnerji. Med osrednjimi dogodki je Obrtno-podjetniška zbornica pripravila ulico obrti s predstavitvijo obrtnih poklicev, tradicionalno mednarodno poslovno srečanje, razstava ob 50-letnici revije Obrtnik podjetnik, obiskovalcem pa bodo na voljo tudi brezplačna svetovanja pravnikov in strokovnjakov OZS. 

Na otvoritveni slovesnosti (15.9.2021) je predsednik OZS Branko Meh poudaril pomen sejma MOS za obrtnike in podjetnike ter obenem izpostavil vpliv epidemije na malo gospodarstvo. »Epidemija ni vplivala samo na sejemsko dejavnost, temveč na večino obrtnikov in podjetnikov, zlasti na tiste v storitvenih dejavnostih. Nekatere, denimo gostinstvo, turizem ter frizerska in kozmetična dejavnost, so bile zaprte več mesecev. Za nami je torej izjemno težko obdobje, polno negotovosti in sprememb na področju poslovanja in zaposlovanja. Iskreno upam in si želim, da nas podobna usoda, torej zapiranje malega gospodarstva, ne bo doletela nikoli več. Tega si enostavno ne moremo privoščiti,« je v svojem nagovoru med drugim dejal Meh. Predsednik Vlade RS Janez Janša, ki je bil slavnostni otvoritelj sejma, pa je v svojem nagovoru zagotovil, da bodo storili vse, da zapiranje gospodarstva ne bo potrebno.

Danes podpis memoranduma z Madžarsko zbornico

Država partnerica letošnjega mednarodnega sejma MOS je Madžarska. OZS bo ob tej priložnosti podpisala memorandum z Madžarsko zbornico trgovine in industrije z namenom poglobitve sodelovanja med zbornicama in gospodarskega sodelovanja med državama. Slavnostni podpis bo danes ob 15. uri v Celjski mestni hiši.

OZS s pestrim programom na MOS

Na tradicionalnem, že 14. mednarodnem poslovnem srečanju z naslovom »Connect2Slovenia«, ki bo drugi sejemski dan, bomo organizirali B2B srečanja med 100 predstavniki podjetij iz Slovenije, Avstrije, Madžarske, Turčije, Hrvaške, Izraela in Severne Makedonije. Gre za največji tovrstni dogodek v regiji in je namenjen predvsem malim in srednje velikim podjetjem ter start up podjetjem, ki proizvajajo izdelke in nudijo storitve ter inovativne rešitve na različnih področjih. Dogodek se bo odvil v Modri dvorani v poslovni stavbi Celjskega sejmišča.

Že sedmič zapovrstjo bomo na MOS organizirali Ulico obrti, na kateri bomo na privlačen način predstavili kar 11 obrtnih poklicev, in sicer: elektrikar, mizar, oblikovalec kovin – orodjar, strojni mehanik, tesar, zidar, avtoserviser, pek, slaščičar, kuhar in natakar. Osrednja točka ulice obrti bo ponovno vajeniška pisarna, kjer bodo obiskovalci prejeli vse informacije o vajeništvu. Ulica obrti bo organizirana po načelu »vse na enem mestu«, saj bo hkrati potekala predstavitev posameznih poklicev in vključitev dijakov v proces praktičnega usposabljanja z delom, obiskovalci pa bodo dobili tudi informacije srednjih šol in spoznali strokovno podporo obrtno-zborničnega sistema. Učenci se bodo lahko tudi sami aktivno vključili v izdelavo izdelka oziroma storitve in se preizkusili v posameznem poklicu.

Posebna razstava na MOS-u ob 50-letnici izhajanja revije Obrtnik podjetnik

Prva številka Obrtnika je izšla septembra 1971. Vseh 50 let je Obrtnik opravljal pomembno poslanstvo: obrtnike je obveščal o dogajanju v njihovi organizaciji in obrti nasploh, jih seznanjal z zakonskimi, tehnološkimi in drugimi novostmi, jim pomagal in svetoval, jih povezoval in krepil njihovo stanovsko zavest in samozavest. Skozi leta se je večkrat spremenila njegova podoba, leta 2015 pa tudi njegovo ime – poimenovali smo ga Obrtnik podjetnik. Razstavo si bo moč ogledati v dvorani L1, tik ob Ulici obrti.

Od simulatorja letenja do ugodnih posojil

Na sejmu se bosta predstavili sekcija kovinarjev in sekcija plastičarjev pri OZS ter Odbor za znanost in tehnologijo pri OZS. Na razstavnem prostoru Odbora bo predstavljen simulator letenja, ki je plod raziskovanja dveh dijakov Šolskega centra Velenje. Simulator je sestavljen iz treh velikih ekranov za prostorsko predstavo okolja, cilindrov, ki premikajo konstrukcijo s sedežem. Občutki in kontrolni mehanizmi so enaki kot v pravem letalu, uporabljamo pa lahko različna letala in letališča po svetu ter tako v varnem okolju poizkusimo, kako je leteti.

Predstavili se bosta tudi območni zbornici Ormož in Krško ter partnerji kartice Mozaik podjetnih. SID banka pa bo na sejmu predstavila  finančne instrumente in zavarovanja za mala in srednje velika podjetja.

Brezplačna svetovanja in brezplačne vstopnice

V času sejma bodo potekala brezplačna poslovna in pravna svetovanja Svetovalnega centra OZS, od srede do petka, od 10. do 16. ure, na razstavnem prostoru OZS v dvorani L1V sodelovanju s Celjskim sejmom in Mestno Občino Celje pa bo OZS najuspešnejšim razstavljavcem podelila sejemska priznanja – zlati, srebrni in bronasti ceh. Slavnostna podelitev najvišjih zborničnih sejemskih priznanj, bo potekala v četrtek, 16. 9., ob 17.30 uri.

Člani OZS imajo tudi letos možnost ogledati sejem brezplačno – za prvi sejemski dan bodo članom na voljo brezplačne vstopnice, ki jih lahko prevzamejo na svojih območnih zbornicah po Sloveniji.

 

vir: https://www.ozs.si/novice/meh-na-53-mos-zapiranja-malega-gospodarstva-si-ne-moremo-vec-privosciti-6141bf6f2114e00342ae883c

 

 

Mogoče vam bo všeč