Priznanje Mestni občini Celje ob Evropskem tednu mobilnosti
LokalnoV fokusu

Celje: Mestna občina Celje prejela priznanje za dvajsetletno sodelovanje v Evropskem tednu mobilnosti

Mestna občina Celje  je ena od sedmih slovenskih občin, ki je letos prejela priznanje za 20-letno sodelovanje v Evropskem tednu mobilnosti. Priznanje, ki ga je v prejšnji teden, četrtek v Ljubljani prevzela podžupanja Breda Arnšek, potrjuje  dosedanje delo in obenem  zavezuje, da bodo tudi v prihodnje na različne načine spodbujali trajnostno mobilnost.  

Celje se pelje-Zavod Vozim

»V Celju trajnostni mobilnosti namenjamo zelo veliko pozornosti. S pomočjo evropskih in državnih sredstev smo v zadnjih letih na tem področju naredili velik razvojni korak naprej. Namestili smo več polnilnic za električne avtomobile ter s sofinanciranjem Eko sklada kupili deset avtobusov na stisnjen zemeljski plin, ki je okolju prijazen. V sodelovanju z javnim podjetjem Energetika Celje smo v Trnovljah zgradili sodobno polnilnico na stisnjen zemeljski plin, ki ni namenjena samo polnjenju Celebusov, ampak tudi drugim vozilom na to vrsto pogona. Lani smo celovito obnovili del Gubčeve in Lilekove ulice v starem mestnem jedru, ki sta zdaj varni za pešce in kolesarje. Zgradili smo tudi sistem vozlišča Park&Ride. Sistem izposoje javnih koles KolesCE je zelo priljubljen in ima že več kot 10.000 registriranih uporabnikov. Gradimo nove kolesarske povezave in občane na različne načine spodbujamo, da se v službo, trgovino in po opravkih namesto z avtom odpravijo peš, s kolesom, Celebusom ali drugimi alternativnimi oblikami mobilnosti«, je povedala podžupanja Breda Arnšek.  


Za letošnji Evropski teden mobilnosti so skupaj Zavodom Vozim pripravili še posebej bogat program aktivnosti za vse generacije. Zavedanje  je, da  je potrebno spremeniti svoje navade, če želimo živeti v čistem okolju. Ne sme zgoditi da si   dovolimo,  da bi danes živeli na račun prihodnosti. Seveda ne gre za to, da se povsem odpovemo uporabi avtomobila, ker to ni mogoče. Pomembno je, da zmanjšamo nepotrebne kratke vožnje, ki jih vsak dan opravimo z avtom. Ko se bomo naučili kombinirati osebni prevoz z javnim, bomo naredili pomemben korak k trajnostni mobilnosti, ki je cenejša, prijazna okolju in seveda bolj zdrava.

Priznanje je v prišlo v prave roke, Obenem pa dokazuje da je  trajnostna naravnanost  pot v pravo smer, pot ki je dolga, občasno »ovinkasta«, pa vendar pripelje do pravega in edinega pričakovanega cilja, bolj zdrav način življenja.

Vane T. Costa

Mogoče vam bo všeč

Več v:Lokalno