Možnost uspešnega sodelovanja med mestoma dveh sosednjih držav, Celjem in Benkovcem
V fokusu

Mednarodno sodelovanje Mestne občine: V Celju delegacija iz hrvaškega mesta Benkovac

Iz mestne uprave   sporočajo da so gostili  na delovnem obisku v Celje delegacijo iz hrvaškega mesta Benkovac z županom Tomislavom Bulićem in podžupanom Tomislavom Klarico.  Na  Mestni občini  jih je danes   sprejel župan Bojan Šrot in jim predstavil naše mesto, njegov pomen v regiji, zgodovino in najpomembnejše projekte.

Celjski župan Bojan Šrot(levo) in Tomislav Bulić iz hrvaškega Benkovca

 

Delegacija si je v iztekajočem se dnevu  že ogledala Toplarno Celje in staro mestno jedro. Jutri načrtujejo za obisk Tehnoparka  Celje, v nedeljo pa načrtujejo obisk Starega gradu Celje in Knežjega dvora.

Poleg predstavnikov občinske uprave so v petnajstčlanski delegaciji tudi predstavniki turistične organizacije, kmetijskega gospodarstva, kulturnih organizacij, muzeja, srednje šole.

Kar je po mojem skromnem poznavanju usmeritve mednarodnega sodelovanja na mestni občini, je  takšna oblika sodelovanja za katero obstaja  očiten  interes je najboljša ter da več stičnih točk ter da je razdalja takšna da je obvladljiva in operativno izvedljiva. Te kriterije  mesta iz katerega prihaja gostujoča številčna delegacija prihaja skorajda v celoti izpolnjuje.

 Nad Celjem so, kot menijo sami,  navdušeni in pozitivno presenečeni. Benkovac je manjše mesto v bližini Biograda, ki se je v zadnjih 50-70 letih soočalo z množičnih izseljevanjem prebivalstva. V zadnjem času se trudijo z obnovo mesta in projekti izboljšati kakovost bivanja. Znani so po kamnu, kakovostnem olivnem olju in vinu.  Še kakšna komplementarna  dejavnost ali področje za navezovanje konkretnejših stokov  pa je  povsem dovolj za začetek zgodbe o uspešnem in večstranskem sodelovanju.

Župan Bojan Šrot je kolegu iz Benkovca Tomislavu Buliću podaril knjigo Celeia, Cilli, Celje avtorja mag. Damirja  Žeriča.

Vane T. Costa

Foto: MOC

Mogoče vam bo všeč

Več v:V fokusu