Dogodki in prireditveSlovenijazanimivo

Mednarodno sodelovanje mesta Celje: »Župan Bojan Šrot sprejel mlade iz Singna in Gimnazije Lava. Sodelovanje ki traja«.

Včeraj je v Celje prispela skupina 15 dijakov in dijakinje gimnazije  Hohentwiel-Gewerbeschule iz Singna, ki se bodo ta teden v okviru dijaških izmenjav družili z dijaki evropskega oddelka Gimnazije Lava, sklepali nova prijateljstva in si ogledali nekatere znamenitosti našega mesta ter Slovenije. Spremljata jih profesorica Alexandra Meder in  profesor Stephan Glunk, ki že 15 let z vsem srcem sodeluje v projektu izmenjav in tokrat najverjetneje zadnjič spremlja mlade, saj se bo prihodnje leto upokojil. Goste iz Nemčije in 25 gimnazijcev iz Celja je danes v Narodnem domu sprejel župan Bojan Šrot in jim izrekel iskreno dobrodošlico.

 

Celje je   vzpostavilo sodelovanje z mnogimi mesti po Evropi in svetu, vendar  je, kot pravi  župan Bojan Šrot,   ravno sodelovanje s Singnom najbolj intenzivno, raznovrstno in kakovostno. »Ko govorimo o prijateljstvu med mestoma, seveda mislimo predvsem na sodelovanje med ljudmi in institucijami, ki živijo in delujejo v obeh mestih. Torej na Rdeči križ, kulturo, predvsem pa na sodelovanje dveh šol. V 33 letih se je izmenjav udeležilo več kot 1000 dijakov iz Celja in Singna. Dobre izkušnje med našima mestoma smo prenesli na praktično vsa mestna partnerstva. Ugotovili smo, da je to najboljše jamstvo, da bodo ta partnerstva dolgoročno živela in da bodo vsebinsko bogata. Mladi ste tisti, ki najprej seveda spoznate kulturo drug drugega, potem pa stkete dolgoletna prijateljstva. Ne glede na to, kako se politika v mestih spreminja, prijateljske vezi med vami ostajajo«, je dejal župan Bojan Šrot.

Sprejem v Narodnem domu

 

Gostom je  bilo predstavljeno  mesto Celje  in njegova bogata zgodovina, profesorju Stephanu Glunku pa  so se zahvalili  za izjemen trud, ki ga je vlagal v izmenjave, ter mu izročili darilo,  knjigo Barbara Celjska, avtorice Rolande Fugger Germadnik.

Dijaki Gimnazije Lava bodo Singen  obiskali sredi oktobra in tako vrnili obisk svojim vrstnikom.

Vir in foto: moc

Mogoče vam bo všeč