Ob otvoritvi bolgarskega konzulata v Celju(foto: moc)
EvropaLokalnoSlovenijaZunanja politika

Mednarodno sodelovanje knežjega mesta: “Župan Bojan Šrot na odprtju častnega konzulata Republike Bolgarije v Celju«

Župan Bojan Šrot se je dopoldan udeležil odprtja častnega konzulata Republike Bolgarije v Celju, ki ima svoje prostore na Ljubljanski cesti 20.  Ob navzočnosti veleposlanika Republike Bolgarije v Sloveniji, njegove ekscelence Mladena Tcherveniakova, prvega častnega konzula v Sloveniji, Jureta Pučka in generalne direktorice za zadeve EU, veleposlanice Ksenije Škrilec, je župan povedal, da odprtje častnega konzulata pomeni za mesto veliko priznanje in čast. Hkrati tudi potrditev, da Bolgarija prepoznava Celje kot pomembno regijsko središče Slovenije, ki lahko prispeva k nadgrajevanju vezi med državama na številnih področjih.

 

Predvsem področje gospodarstvo je tisto, kjer je sodelovanje, ko gre za celjsko regijo, najbolj razvito. Na Celjskem je več podjetij, ki imajo svoja predstavništva v Bolgariji, še več je tistih, ki izvažajo v to državo, ki je članica Evropske unije tako kot Slovenija.

Ob otvoritvi bolgarskega konzulata v Celju(foto: moc)

Za povečanje blagovne menjave podjetij s Celjskega z bolgarskimi družbami je še veliko možnosti. Temu je bilo namenjeno tudi letošnje pomladno poslovno srečanje bolgarskih in celjskih družb v okviru Mednarodnega industrijskega sejma na Celjskem sejmu. Največja poslovno-sejemska prireditev v Sloveniji, MOS, ki poteka v teh dneh in je zaščitni znak našega mesta, je nova priložnost za utrjevanje poslovnega sodelovanja.

 

Župan je še dodal, da tudi področje turizma ponuja številne priložnost in da so možnosti za krepitev sodelovanja tudi na kulturnem in športnem področju in izrazil prepričanje, da bo častni konzulat to misijo uspešno opravljal.  Celje bo od danes naprej na konzularni mreži tujih držav.

Bolgari so to prvi ocenili da je Celje odlično izhodišče za uspešno zgodbo Bolgarije, bolgarskega turizma in gospodarstva. Lahko jim sledijo drugi.

 

Ob čestitkah in dobrodošlici v knežjem mestu je župan Bojan Šrot na slovesnem dogodku častnemu konzulu Juretu Pučku predal tudi darilo, zastavo Celja.

Vane T. Costa

Vir in foto: moc&vtc

 

Mogoče vam bo všeč

Več v:Evropa