Nj. Eks. Tiffany Sadler, Veleposlanica Velike Britanije, na obisku na MO Celje
Dogodki in prireditveLokalnoSlovenijašolstvo in znanje

Mednarodno sodelovanje: “Celje je obiskala veleposlanica Velike Britanije. Mestna občina Celje prejela zahvalo za zaupanje in večletno podporo programu MEPI”

Veleposlaništvo Velike Britanije je skupaj z organizacijo MEPI v Celju pripravilo britanski dan, na katerem je bila prisotna tudi britanska veleposlanica Nj. Eks. Tiffany Sadler. Še pred otvoritvijo fotografske razstave z obiska kraljice Elizabete II. V Sloveniji, ki so jo v Osrednji knjižnici Celje pripravili v sodelovanju z Gimnazijo Celje – Center, je veleposlanico na Mestni občini Celje sprejela podžupanja Breda Arnšek, ki ji je predstavila naše mesto in ji podarila monografijo Barbara Celjska.

Veleposlanica Velike Britanije na MO Celje

Podžupanja in veleposlanica sta na sprejemu, na katerem sta bili med drugimi prisotni tudi predstavnica veleposlaništva Velike Britanije Barbara Navala, direktorica zavoda MEPI Andreja Anžur Černič in direktorica British Council Slovenia Sandra Hlebš, govorili o razvojnih usmeritvah mestne občine, gospodarstvu, kulturi, stanovanjski politiki, skrbi za zeleno in čisto okolje, trajnostni mobilnosti in med drugim tudi o mladih, ki so zelo uspešni na različnih področjih in za katere si želimo, da bi po končanem študiju ostali v domačem kraju.

Koncept Programa MEPI temelji na izkustvenem učenju in je zamišljen kot prilagodljiv in vsakemu posamezniku posebej prilagojen program dejavnosti v prostem času.

Namenjen je mladim med 14. in 25. letom starosti. Gre za čas prehoda med adolescenco in odraslostjo, ki je najtežje obdobje v življenju mladega človeka. Mladim omogoča, da se učijo neposredno iz svojih lastnih izkušenj.

Zasnova programa temelji na osebnem (individualnem) izzivu. Iz širokega nabora aktivnosti, ki so na voljo v okviru štirih področij, si vsak posameznik oblikuje program, prilagojen svojim sposobnostim in potrebam.

Priznanje vojvode Edinburškega ali The Duke of Edinburgh’s Award) je leta 1956 ustanovil princ Phillip, vojvoda Edinburški, mož britanske kraljice Elizabete II.(žal že oba pokojna), v sodelovanju s Kurtom Hahnom, nemškim pedagogom in priznanim zagovornikom izkustvenega učenja, ter lordom Huntom, vodjo prve uspešne odprave na Mont Everest.

 Skoraj 200 učencev in dijakov iz celjskih osnovnih in srednjih šol je vključenih tudi v program MEPI, ki ga Mestna občina Celje podpira že osem let, za kar smo danes prejeli zahvalo zavoda MEPI. Gre za odličen program, ki mladim omogoča, da odkrivajo, razvijajo in uresničujejo svoje potenciale. Omogoča jim, da skozi raznolike izkušnje in izzive uspešno soustvarjajo svojo in našo prihodnost.

MEPI zahvala Mestni oblini Celje za večletno sodelovanje.

Program MEPI se je v Celju zelo dobro uveljavil, saj v njem sodelujejo že 4 osnovne in 5 srednjih šol. Kot je dejala direktorica zavoda MEPI Andreja Anžur Černič, je Celje v kratkem času postalo trdno in kakovostno MEPI središče, kar gre zahvala posameznikom z entuziazmom in podpori lokalne skupnosti. Mestna občina Celje za plačilo licenčnine udeležencev programa MEPI iz občinskega proračuna namenja 1.950 evrov na leto.

Hvala bogu da je Celje umeščeno tam kjer je treba ter da naši mladi imajo to možnost delovati v okviru tega programa.

Vane T. Costa

Vir in foto: moc&vtc

Mogoče vam bo všeč