Predstavitev prihajajočega MIS-a v aprilu(Foto:Tegov)
Dogodki in prireditveGospodarstvoSlovenijaTurizem

Mednarodni industrijski sejem in sejem Lestech, 18. – 21. april 2023. Bienalni sejem se vrača v svoje tirnice. Očitna rast interesa.

Med 18. in 21. aprilom Celjski sejem organizira Mednarodni industrijski sejem. Nedvomno gre za prepričljivo največji in najpomembnejši industrijski sejem v JV Evropi. Predstavili se bodo najpomembnejši proizvajalci, nosilci ključnih blagovnih znamk na področju orodjarstva in strojegradnje, industrijske avtomatizacije, robotike, varjenja in rezanja, industrije plastike, materialov in komponent ter naprednih tehnologij. Pri tem je potrebno potencirati, da je ta sejem vključen v časovnico podobnim sejmom tudi zato ker  stroji ki jih proizvajalci preizkušajo, so delujoči prototipi, ki jih prestavljajo iz lokacije na lokacijo sejma.  Ta sejem pokriva celotno jugovzhodno Evropo, obenem ja ta sejem najbolj mednarodni sejem.  26%  je tujih razstavljavcev, s tem da ti zasedejo 72% razstavnega prostora. Sejem je še večji od zadnjega predkoronskega.  Pojavljajo se razstavljavci iz držav, ki bodo letos prvič kot so: Turčija, Romunija, Litva in Belgija.

O tematskih slopih sejma

 

Celjski sejem se bo za 4 dni spremenil v eno izmed večjih proizvodenj v Sloveniji z najsodobnejšimi in tehnično najbolj dovršenimi stroji, aparati, napravami, industrijskimi roboti, orodji in aplikacijami v Sloveniji. Letošnji najtežji stroj, ki ga bo možno videti na sejmu, je težak nekaj več kot 15 ton. In vsi stroji in druge naprave na sejmu tudi delujejo.

Na sejmu bodo prisotne celotne  strokovne ekipe, ki bodo bdele nad delovanjem delujočih eksponatov/prototipov.  Priprava že na veliko poteka.

 

Svetovne novosti, informacije in znanja na več kot 23.000 m2

 

Na sejmu se bo v 8-ih dvoranah na več kot 23.000 m2 predstavilo več kot 330 podjetij iz 12-ih držav. Skupaj bodo predstavili več kot 1.000 blagovnih znamk iz okoli 36 držav. Sejem je največji in najbolj mednarodni pri nas.

Mag. Robert Otorepec

Letošnje leto se bo predstavilo rekordno število podjetij s področja avtomatizacije in robotizacije, med njimi vodilni akterji v Sloveniji na tem področju. Prav tako je letos rekordno število podjetij s področja varjenja in rezanja. Prav na tem področju smo v preteklih letih zasledili upad števila razstavljavcev, tako da nas rast števila razstavljavcev na tem področju še posebej veseli.

 

Predstavljene bodo novosti s področja kompresorjev, CNC strojev, avtomatizacije procesov za boljši izkoristek materialov, robotske celice s kolaborativnim robotom za lasersko varjenje, avtomatski in pnevmatski kovičnik, 3D printerjev, zaščitna delovana oprema, software programi,… Vse te novosti se potegujejo tudi za sejemska priznanja, ki je Celjski sejem skupaj s strokovno komisijo podeljuje prvi dan sejma.

 

 

 

Vsak dan posvečen enemu področju in številni spremljevalni dogodki

 

Prvi sejemski dan  je namenjen industrijski avtomatizaciji in optimizaciji proizvodnih procesov. Predavanj pripravlja Univerza v Mariboru Fakulteta za strojništvo, Laboratorij za načrtovanje proizvodnih sistemov, Laboratorij za simulacije diskretnih sistemov. Govora bo o trendih in pomenu optimizacije, sodelovalnih delovnih mest pri doseganju globalne konkurenčnosti podjetij in pa optimizaciji proizvodnih sistemov, ključ do globalne konkurenčnosti.

 

Drugi sejemski dan je tradicionalno namenjen varilcem, DVT Krško in DVT Maribor prirejata Dan varilne tehnike. Za stroko pripravljajo predavanja, najboljši varilci pa se bodo pomerili v državnem prvenstvu. Po pisnem delu bo sledil praktični preizkus. Letos bo tekmovanje prvič mednarodno obarvano, saj se nam pridružujejo tekmovalci iz držav bivše Jugoslavije. Tekmovali bodo v tehnikah MAG, TIG in prvič tudi v REO (ročnem obločnem  varjenju).

 

V četrtek 20. aprila bosta na sejmu potekala Dan orodjarstva in Dan Vzdrževanja.

Dan orodjarstva bo namenil poudarek zelenemu prehodu, aditivnim tehnologijam in Industriji 4.0 – in kako lahko spodbujajo uporabo tehnologij za zeleni prehod.

 

Fakulteta za strojništvo UL in Laboratorij za fluidno tehniko pa od 12.30 dalje pripravljata predavanja s področja sodobnega vzdrževanja. Strokovnjaki s področja vzdrževanja bodo predstavili pomen sodobnega vzdrževanja, vzdrževanje hidravličnih tekočin, vzdrževanje pnevmatičnih sistemov, kako postati licencirani letalski tehnik in visokotlačno razigljevanje in čiščenje izdelkov.

Petek bo namenjen inovativnim tehnologijam v industriji plastike in gume. Predavanja pripravlja fakulteta za tehnologijo polimerov in GIZ Grozd Plasttehnika. Predstavili bodo inovativne tehnologije predelave in poučevanja, kombinirane tehnologije izdelave plastičnih kompozitov, izzive na področju elektro mobilnosti pri brizganju plastike in izzive recikliranja.

 

 

Sejem Lestech-Prvič

 

Hkrati bo potekal tudi sejem Lestech, ki je vodilni sejem lesnoobdelovalne industrije v Sloveniji.  Letos bo prvič zraven  in bo imel 15 razstavljavcev  s petdesetimi blagovnimi znamkami.  Namenjen je vsem obdelovalcem in oblikovalcem lesa, lesni industriji in mizarskim delavnicam, ki se bodo lahko seznanili z novostmi in rešitvami na področju lesnoobdelovalnih strojev in tehnologij ter repromaterialov.

Bernard Kresnik, ravnatelj srednje lesarske šole iz Slovenj Gradca

 

Razstavljavci bodo v sejemski dvorani M predstavili ponudbo tako za velike lesnoobdelovalne obrate kot tudi opremo za samostojne mizarje in ljubitelje obdelave lesa.

 

Ne smemo pozabiti!

 

Kot mnogokrat je treba opomniti, da na sejmu bo veliko tujcev, ki so predvidoma v številu ki se suče skoraj do polovice od vseh prisotnih razstavljavcev in njihovih ekip.  Bodo bolj statični, oziroma bodo ves čas prisotni. Po končanem »delovniku« ostanejo v hotelih ali ostalih namestitvah. Imajo možnost spoznati okolico in morda na račun tega priti ponovno k nam ter pritegniti druge. Se pravi da bodo turistični in namestitveni subjekti bodo imeli kaj konkretnega od tega največjega slovenskega sejma z mednarodno udeležbo. Prav tako kot je omenil mag Robert Otorepec, je velik zalogaj tudi za  energetsko logistiko. Glede na vsemogočne in močne stroje in sisteme, ki za zakon potrebujejo  veliko energije bo še kar nekaj dodatnih začasnih  odjemnih mest, da vse funkcionira  in se izpelje tako kot je prav. Pa še sami razstavljavci se bodo »priklapljali« po v naprej dogovorjenem sosledju.

Pomembno, koristno, poučno, potrebno. Za stroko izjemno, za laike pa izziv.

Vane T. Costa

Foto: Tegov

 

Mogoče vam bo všeč